Wat is het salaris van een engineer?

Met een baan als engineer zijn de mogelijkheden eindeloos. Daarom zal het salaris van een engineer ook erg schommelen tussen verschillende personen. Het hangt onder andere af van het precieze werkgebied of van specialisaties. Volgens enkelen zou het gemiddelde salaris op zo’n €45.000 bruto per jaar, op basis van een 40-urige werkweek liggen. Maar van uitschieters van wel €70.000 of €90.000 hoef je niet op te kijken. Niet gek dus dat velen kiezen voor een succesvolle carrière in deze branche.

Soorten engineering

Een engineer, ofwel ingenieur, is een professional die gespecialiseerd is in het ontwerpen, ontwikkelen, bouwen en onderhouden van verschillende soorten systemen, producten en constructies. Er zijn verschillende soorten engineering. Hieronder hebben we een aantal soorten voor je op een rijtje gezet.

  • Software engineering

Software engineers zijn verantwoordelijk voor het ontwerpen, ontwikkelen en onderhouden van bijvoorbeeld websites en applicaties. Ze maken onderdeel uit van de IT-sector.

  • Mechanische engineering

Voor het ontwerpen, ontwikkelen en produceren mechanische systemen en apparatuur, klop je aan bij een mechanische ingenieur. Ze werken in verschillende sectoren, waaronder de luchtvaart-, automobiel- en productiesector.

  • Civiele Techniek

Civiele ingenieurs zijn betrokken bij bouw van grote bouwprojecten, zoals bruggen, wegen, tunnels en gebouwen. De wegen waarop jij rijdt en de bruggen waar je onderdoor vaart, worden door hen ontworpen.

  • Werktuigbouwkunde

In sectoren, waaronder de productie-, energie-, en transportsector vind je werktuigbouwkundig ingenieurs. De productie van machines en apparatuur is komt voor een deel op hun rekening.

Takenpakket

Hoewel de engineers op verschillende vakgebieden werken, hebben ze over het algemeen welke hetzelfde takenpakket. Dat pakket bestaat uit:

  1. Ontwerpen en ontwikkelen: Engineers zijn verantwoordelijk voor het ontwerpen en ontwikkelen van verschillende soorten producten, systemen en constructies. Dit omvat het creëren van concepten, het maken van technische tekeningen en specificaties en het ontwikkelen van prototypes.
  2. Testen en valideren: Voordat een product, systeem of constructie op de markt wordt gebracht, moet het worden getest en gevalideerd om ervoor te zorgen dat het voldoet aan de gestelde eisen en specificaties. Engineers zijn verantwoordelijk voor het uitvoeren van deze tests en het valideren van de resultaten.
  3. Probleemoplossing: Ingenieurs zijn opgeleid om problemen op te lossen die zich voordoen tijdens het onder andere het ontwerp en de ontwikkeling. Dit vereist een grondige kennis van de principes van engineering en een creatieve en analytische benadering. Fijn is als de ingenieur zelf aanwezig was bij het ontwerp van het product. Het zoeken naar oplossingen zal voorspoediger gaan.
  4. Projectmanagement: In sommige gevallen zijn engineers verantwoordelijk voor het managen van projecten, vanaf het concept tot aan de voltooiing. Dit omvat het plannen, coördineren en beheren van alle aspecten van het project. Denk aan het bepalen van de deadlines, het toewijzen van middelen en het beheren van budgetten. Vaak bekleden seniors deze functie.
  5. Onderhoud en reparatie: Engineers zijn ook verantwoordelijk voor het onderhouden en repareren van producten, systemen en constructies. Dit omvat het uitvoeren van reguliere onderhoudsprocedures en het identificeren en oplossen van problemen die zich voordoen tijdens het gebruik.

Over het algemeen is engineering een zeer uitdagend beroep.

Hoe word je engineer?

Al overtuigd? Mooi zo. Er zijn verschillende manieren waarop je je kunt opleiden tot engineer. Het behalen van een diploma in engineering vereist een sterke achtergrond in wiskunde en wetenschappen, zoals natuurkunde, scheikunde en biologie. Je kan ervoor kiezen om een specifieke opleiding te volgen, waaronder een bachelor in HBO Civiele Techniek of WO Elektrotechniek. Er bestaan ook wat bredere opleidingen.

Je hoeft niet gelijk een specifiek vakgebied te kiezen. Een voorbeeld van deze opleiding is een bachelor in HBO Engineering. Houdt er wel rekening mee dat je kennis hier veel generieker zal zijn. Misschien valt je salaris hierdoor wat lager uit dan verwacht, hoewel dat natuurlijk ook weer kan afhangen van je afstudeerrichting.

Factoren salaris

Het salaris van een ingenieur wordt beïnvloed door verschillende factoren, zoals werkervaring, opleiding, specialisatie, locatie en type werkgever. Over het algemeen geldt de regel: hoe meer ervaring en specialisatie, hoe hoger het salaris. Blijf je daarom ontwikkelen, met een hogere opleiding, zoals een master of zelfs een PhD.

Daarnaast kan het type werkgever invloed hebben op het salaris van een ingenieur. Ingenieurs die werken voor de overheid of non-profitorganisaties hebben doorgaans lagere salarissen dan ingenieurs die werken voor de private sector.

De locatie kan eveneens van invloed zijn op de hoogte van het salaris. In grote steden zijn de salarissen doorgaans hoger dan in kleinere steden of landelijke gebieden. Ook kan de vraag naar ingenieurs in bepaalde gebieden hoger zijn dan in andere gebieden, wat kan leiden tot hogere salarissen. Hoe meer gewild je bent, hoe meer je van je werkgever kan eisen.

Specialisatie

Het specialiseren in een bepaald gebied kan zoals vermeld bijdragen aan de hoogte van je salaris. Als software engineer kan je je specialiseren in cloud computing of cybersecurity. Op dezelfde manier zou je als civiel engineer verder kunnen gaan in het ontwerpen van bruggen of tunnels.

Maar, let op waar je voor kiest. Een specialisatie verkleint waarschijnlijk je baankans. Hoe meer specifiek je aan het werk gaat, hoe groter de kans dat er minder banen beschikbaar zijn in een specifiek gebied. Het is belangrijk om een specialisatie te kiezen die zowel goed betaalt als waar vraag naar is. Misschien kan je vanuit je huidige functie wel doorgroeien tot een bepaald specialist waar zij baat bij hebben.

Conclusie

Ingenieurs hebben een van de best betaalde beroepen, met een gemiddeld salaris van wel €45.000 euro per jaar, met uitschieters van tienduizenden euro’s naar boven. De uitschieters ontstaan, omdat er verschillende factoren zijn met een dermate invloed. Denk aan werkervaring, opleiding, specialisatie, locatie en type werkgever. Als je voor een specialisatie kiest is het belangrijk om een specialisatie te kiezen die zowel goed betaalt als waar vraag naar is. Kortom, als je op zoek bent naar een carrière die goed betaalt en uitdagend is, is engineering misschien iets voor jou.

Vorige blog

Sjælland: op vakantie naar het grootste eiland van Denemarken

Volgende blog

10x De beste korte series op Netflix