Sjælland: op vakantie naar het grootste eiland van Denemarken

Mensen gaan niet alleen op vakantie naar het zuiden van Europa, het noorden van Europa, Scandinavië, is ook steeds populairder. In deze blog kan je lezen over een vakantie naar het grootste eiland van Denemarken, Seeland (Sjælland in het Deens). We vertellen je over de natuur, steden, historie en het culinaire van het eiland. Met deze informatie ben jij straks misschien wel overtuigd om een aantal dagen er tussenuit te gaan. Afgezien van Kopenhagen heeft het land nog vele rustige plekken te bieden, mocht je daar naar zoeken.

Algemene informatie

Seeland is met een oppervlakte van ongeveer 7.000 km² het grootste eiland van Denemarken. Op het eiland wonen in verhouding veruit de meeste mensen: tussen de 2 en 2,5 miljoen. De hoofdstad van het eiland is de hoofdstad van Denemarken zelf: Kopenhagen. Kopenhagen ligt aan de oostkust van Seeland. Andere grote steden op het eiland zijn Roskilde, Helsingør en Næstved.

Seeland heeft een prachtig landschap en biedt bezoekers een mix van prachtige stranden, glooiende heuvels, bossen, meren en fjorden. Het eiland heeft ook een aantal beschermde natuurgebieden, waaronder het Nationaal Park Mols Bjerge en de Kongernes Nordsjælland (Konings Noord-Seeland) nationaal park.

Geschiedenis op Seeland

Seeland heeft een rijke geschiedenis en is de thuisbasis van verschillende historische trekpleisters. Op het eiland ligt de stad Roskilde, voor 1417 hoofdstad van Denemarken. Roskilde is in het bezit van een paar prachtige middeleeuwse gebouwen, waaronder de kathedraal van Roskilde, die sinds 1995 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. De van oorsprong gotische kathedraal staat bekend om haar baksteengotiek.

Mocht je wat langer in Roskilde blijven, dan is et Vikingeskibsmuseet (Vikingschipmuseum) ook wat voor jou. Een deel van de rijke Viking-geschiedenis die Denemarken kenmerkt, is een must-see voor geschiedenisliefhebbers. Het museum herbergt vijf originele Viking-schepen die meer dan 1000 jaar oud zijn. Bezoekers kunnen de schepen van dichtbij bekijken en meer leren over het leven van de Vikingen in Denemarken

Een andere historische trekpleister op Seeland is het slot van Kronborg in Helsingør. Hoewel het een eeuw na bouwen bijna volledig werd afgebrand, ziet het er nog goed uit. Een directe inzet tot restaureren heeft het aanzicht in tact gehouden. Voor de meesten zal het slot bekend staan als Elsinore, de plek die bekend is uit Shakespeare’s Hamlet. Maar eigenlijk was het slot ooit een belangrijke verdedigingspost langs de zeestraat van Øresund, die Denemarken met Zweden verbindt. Het slot is evenals de kathedraal opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO (2000).

Ontdekkingstocht langs de stranden

Seeland is immers een eiland en heeft een aantal prachtige stranden, elk met hun eigen unieke charme. Eén van de populairste stranden is het Hornbæk-strand, in het noorden van Seeland. Het strand met prachtig wit zand biedt uitzicht op een geweldig mooi helder-blauwe zee. Hoewel het een populaire bestemming is en het er op een zonnig dag best druk kan zijn, is het met een kleine stukje lopen al een stuk rustiger. Heerlijk om te relaxen!

Iets meer naar het westen vind je het strand van Gilleleje. Het water is ondiep en er zijn veel rotsen en kleine baaien om te verkennen. Ideaal voor ouders met jonge kinderen. Ook. het strand van Tisvildeleje in het noorden van Seeland is een andere aanrader. Dit strand is omringd door prachtige duinen en heeft een ontspannen sfeer. Wandelaars en fietsers komen hier graag en ontdekken per fiets of te voet de prachtige natuur.

Een andere unieke strandervaring op Seeland is het strand van Stevns Klint. Het is de thuisbasis van een UNESCO-werelderfgoedlocatie vanwege de geologische kenmerken van de rotsen. Aan het einde van het Krijttijdperk sloeg een meteoriet de aarde in, waarmee zo’n 50% van het leven op aarde verdween. De bijzondere fossielenklif laat volgens onderzoekers de gevolgen hiervan zien. Bovendien is er as gevonden uit de aswolk, die als gevolg van de inslag over de wereld heen verspreidde. Geschiedenis wordt met natuur gemixt, hoe gaaf is dat.

Op een culinaire tour

Na alle natuur en geschiedenis die Seeland te bieden heeft, is het ook fijn om intussen even te genieten van al het culinaire wat het eiland te bieden heeft. Een aantal lokale, populaire etenswaren zijn:

  • Smørrebrød (een traditionele open sandwich die vaak belegd is met gerookte zalm, garnalen of leverpastei)
  • Frikadeller (geen frikandel, wel Deense gehaktballen)
  • Stegt flæsk (gebakken varkensbuik)
  • Æbleskiver (kleine gebakken deegballen)

Als het op drinken aankomt, is schnaps een populair Deens drankje. Het wordt gewoonlijk geserveerd als een digestief en komt in verschillende smaken, waaronder kruisbes, bosbessen en rabarber. Carlsberg en Tuborg zijn eveneens twee populaire Deense biermerken. Veel bars en restaurants in Seeland zullen deze delicatessen aanbieden.

Het bruisende Kopenhagen

Natuurlijk kan de stad Kopenhagen niet missen in een beschrijving van Seeland. Het eiland biedt bezoekers de perfecte mix van stadsleven en natuur. Kopenhagen is een van die bruisende steden, met veel bezienswaardigheden, zoals het beroemde pretpark Tivoli, het standbeeld van de Kleine Zeemeermin en het Nationaal Museum van Denemarken. De stad biedt soms een bijna dorpse sfeer. Een bekend aangezicht van Kopenhagen is de haven, met de vele gekleurde panden.

Je culinaire uitstapje kan je zeker uitvoeren in Kopenhagen. De stad bezit een aantal van de beste restaurants ter wereld, waaronder Noma, dat vijf keer is uitgeroepen tot ’s werelds beste restaurant. Mocht je een bezoekje willen brengen aan het restaurant, schiet dan gauw op. Eind 2024 zal het restaurant sluiten, vanwege de hoge druk die op het personeel ligt. Maar de vraag is of je er überhaupt nog kan reserveren, gezien de grote populariteit van het restaurant.

Heb jij al geboekt?

Seeland is een must-see bestemming voor iedereen die Denemarken wil bezoeken. Het eiland biedt een unieke combinatie van geschiedenis, prachtige natuur, heerlijk eten en een bruisend stadsleven. Of je nu op zoek bent naar een culturele ervaring, een ontspannen vakantie aan het strand of een avontuur in de buitenlucht, Seeland heeft voor ieder wat wils. Vanwege de grote diversiteit aan plekken, is het eiland misschien wel dè plek waar je met je gezin of een grote groep heen kan.

Vorige blog

Het vermogen van patriarch Kirill

Volgende blog

Wat is het salaris van een engineer?