10x De beste korte series op Netflix

Op een vrije dag besteed menig Belg het liefst niet te veel moeite aan dingen waar die niet blij van wordt. Plausibel, zou je denken. Maar omdat een vrije dag te kort duurt, kan je deze niet vullen met een serie van 10 seizoenen. In deze post geven wij daarom de beste korte series op rij. Zo kan je je ‘verslaving’ rustig doorzetten en de hele dag vullen met één reeks.

1. Harry & Megan
6 afleveringen, 1 uur per stuk

Juice, juice, juice! In slechts zes afleveringen wordt verteld over het omstreden leven van Harry & Megan binnen het Britse Koningshuis. Zaken als racisme en pesterijen komen in deze serie terug. Hoe populairder het koppel werd, hoe meer het zich zijn tol ging eisen. De serie omschrijft het leven vanuit het perspectief van Harry & Megan zelf.

2. Freud
8 afleveringen, 1 uur per stuk

Het leven van de jonge Sigmund Freud wordt in deze serie afgebeeld. Misschien ietwat bijzonder, maar zeker de moeite om te kijken. Freud raakt betrokken bij verschillende misdaden. De serie geeft een unieke inkijk in psychologische gedachtegangen van de man. Tegen een beetje bloed moet je wel kunnen: geen beeld is te ‘smerig’ voor de makers van de serie.

3. De Twaalf
10 afleveringen, 45 minuten per stuk

Misschien al wel bij je bekend, omdat het gaat om een Vlaamse serie. Hoe dan ook, de serie gaat ten opzichte van de vorige meer over het rechtssysteem. In 10 afleveringen zie je het wikken en wegen van een jury, die het lot van een vrouw in hun handen hebben. De vrouw zou haar beste vriendin en dochter vermoord hebben. Simpel is het niet, gezien de juryleden zelf ook problemen hebben waarmee ze dealen.

4. Alias Grace
6 afleveringen, 45 minuten per stuk

We blijven met deze serie in het psychische en rechtsthema. Een jonge vrouw wordt van moord beschuldigt, maar ze kan zich er niks van herinneren. Een decennium na de moorden schakelt ze een arts in om haar te helpen herinneren. De serie is gebaseerd op de gelijknamige roman van Margaret Atwood.

5. Anatomy of a Scandal
6 afleveringen, 45 minuten per stuk

Met in maar liefst 78 landen een plek in de top 10, is deze mini serie iets om aan te raden. Deze thrillerdrama met lovende kritieken gaat over geheimen die het daglicht nooit hadden mogen vinden. Hoewel de schandalen rondom een mannelijke politicus uitkomen, ondervindt ook zijn vrouw er nare gevolgen van.

6. La Forêt
6 afleveringen, 50 minuten per stuk

Deze serie is er om even je Frans een opkikker te geven. Het speelt zich af in de Franse Ardennen. Ook hier komt weer spanning en sensatie aan te pas. Een lerares ontdekt geheimen die te maken hebben met de verdwijning van een tienermeisje. Bijna iedereen die in de serie een rol is toegeschreven, lijkt verdacht te zijn. Waar o waar is ze gebleven?

7. From Scratch
6 afleveringen, 50 minuten per stuk

De liefde hangt in de lucht, ofwel love is in the air. De serie speelt zich af in Los Angeles, op Sicilië en in Florence en heeft dus een internationaal tintje. Het verhaal gaat over de memoires van Tembi Locke, een bekende actrice. Als je denkt dat dit een feel good serie is, dan heb je het mis. De serie zou hartverscheurend zijn en menigeen in tranen achterlaten.

8. Houvast
6 afleveringen, 50 minuten per stuk

Als je de echte naam van de serie hoort, Zachowaj spokój, snap je waarom de titel in het Nederlands staat geschreven. Het is van oorsprong een Poolse serie en het verhaal speelt zich af in Warschau. Een jongen uit een bepaalde wijk raakt vermist. Wie als verdacht moet worden beschouwd, is steeds onduidelijk. Het onheilspellende aan dit verhaal is dat de verdwijning kort na de dood van een vriend plaatsvond.

9. When they see us
6 afleveringen, ruim een uur per stuk

Gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de ‘Central Park Five’. In die gebeurtenis, in 1989, werden vijf jongens van kleur ten onrechte beschuldigd van het aanranden en slaan van een blanke vrouw. De serie verteld een gelijkwaardig verhaal. Het is een wake-up call voor de rechtstaat in de Verenigde Staten, waar nog veel van dit soort zaken zich afspelen.

10. Dahmer
10 afleveringen, 1 uur per stuk

Spanning, onrecht en moord. Hoe bleef seriemoordenaar Jeffrey Dahmer zo lang uit de handen van de politie. Wederom gebaseerd op een waargebeurd verhaal, zorgde de serie bij uitkomst voor veel ophef bij familie van nabestaanden. De herinneringen aan de tijd zijn verschrikkelijk. Waarom heeft dit zo vaak en voor zo’n lange tijd kunnen gebeuren?

Na het bekijken van deze lijst aan series op Netflix, kan je concluderen worden dat er veel geweldige opties zijn om uit te kiezen. Of je nu houdt van drama, thriller of sci-fi, er is voor elk wat wils.

Hoge populariteit

Het is je vast niet ontgaan dat het kijken van series de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Series geven complexe verhaallijnen en goed ontwikkelde personages. Kijkers kunnen zich identificeren met de personages en emotioneel betrokken raken bij de verhaallijnen. Het is een manier om de realiteit te ontvluchten en te genieten van een andere wereld. Het is bovendien een vorm van ontspanning. Onder het genot van je favoriete snacks en drankjes, waan je je volledig in een andere wereld.

De binge-watch cultuur draagt eveneens bij aan de populariteit van series kijken. Met de mogelijkheid om alle afleveringen van een serie achter elkaar te bekijken, kunnen kijkers meer betrokken raken bij de verhaallijnen en personages. Het geeft ook een gevoel van voldoening om een hele serie in één keer te bekijken. Perfect dus met een miniseries. Die kijk je over het algemeen makkelijk weg. Wel is het jammer dat je al snel klaar bent. Als de serie je favoriet is geworden, kan je er niet lang van genieten.

Vorige blog

Wat is het salaris van een engineer?

Volgende blog

Wat is het salaris van een data scientist?