brown and white ceramic mug on table

Hoe vaak maak jij je huishoudelijke apparaten schoon?

Een huishouden runnen bestaat niet alleen uit het schoonhouden van de woning. Waarschijnlijk heb je veel huishoudelijke apparaten die je zeer regelmatig gebruikt. Dat deze ook eens in de zoveel tijd grondig schoongemaakt dienen te worden hoeven we je wellicht niet te vertellen. Maar wist je dat, behalve dat het hygiënisch is, het er ook voor zorgt dat het energieverbruik lager is? En door regelmatig huishoudelijke apparatuur schoon te maken hebben ze een langere levensduur. Beter voor het milieu én je portemonnee. 

Keukenapparatuur

In je keuken bevinden zich veel huishoudelijke apparaten. De oven, koelkast, vriezer, afwasmachine,afzuigkap, waterkoker en apparatuur om koffie te zetten: heel belangrijk om deze met regelmaat grondig schoon te maken. Met name kalkafzetting is funest voor bijvoorbeeld je waterkoker of koffiezetapparaat. Ook al heb je een waterontharder, dat betekent niet dat je apparaten nooit meer hoeft te ontkalken. Om dagelijks te kunnen genieten van een lekker bakje koffie of thee is de waterkoker en nespresso ontkalken echt een must. Bij veelvuldig gebruik van deze apparaten houd je voor een grondige reiniging ongeveer 3 maanden aan. Het meest handige is om hiervoor een vast moment in te plannen. Dus naast het ontkalken van deze apparaten meteen het filter en de binnenzijde van de afzuigkap schoonmaken, de koelkast plus vriezer goed uitsoppen en alle andere apparaten die zich in de keuken bevinden. 

Wasmachine en droger

Ook je wasmachine en droger verdienen regelmatig extra aandacht. Verwijder pluizen en stof uit het filter van een droger. Wen jezelf aan dat je dit na ieder gebruik doet. Zo voorkom je verstoppingen en brandgevaar. Ook het ventilatierooster moet geregeld worden ontdaan van pluizen. Het manchet van je wasmachine en de wasmiddellade kun je het beste na een aantal wasbeurten even schoonmaken. Verwijder één keer per maand het filter onder uit de machine. Je zult versteld staan wat je daarin allemaal tegen komt. Behalve pluizen van je wasgoed verdwijnen daar de meest vreemde voorwerpen in, zoals muntjes bijvoorbeeld. De trommel reinig je iedere 2 maanden. Laat de wasmachine hiervoor leeg draaien op een hoge temperatuur met een fikse scheut natuurazijn of speciale reinigingstabletten. 

Andere apparatuur reinigen

Behalve genoemde apparaten is er vast nog wel meer apparatuur in je huis te vinden die regelmatig schoongemaakt moeten worden. Denk bijvoorbeeld maar eens aan een stofzuiger, strijkijzer, frituurpan of broodrooster. Ook al is het niet de leukste klus, door ze geregeld te reinigen ben je hygiënisch bezig. Bovendien verleng je de levensduur doordat ze optimaal werken. Wanneer je huishoudelijke apparaten regelmatig schoonmaakt krijgt vuil geen kans om zich op te hopen en is het werk zo gedaan.

Vorige blog

5 belastingtips voor ondernemers

Volgende blog

Wat doen optometristen?