book lot on black wooden shelf

5 belastingtips voor ondernemers

Als ondernemer wil je natuurlijk zo min mogelijk belasting betalen, toch? Elke euro die je bespaart, merk je direct in je portemonnee. Er zijn een hoop manieren om je kosten te verlagen of meer dingen van je belasting af te trekken… maar wat werkt nou echt? En wat mag eigenlijk wel van de belasting? Dat is iets waar veel ondernemers mee zitten, vooral als ze hun eigen boekhouding doen en zelf de belastingaangifte regelen. Ze lezen hier een artikel, checken de website van de Belastingdienst en proberen zo wat te besparen. Maar met de juiste kennis kun je echt flink wat belasting kunt besparen, soms wel €1.000 tot €10.000 of meer. Dit is helemaal volgens de regels! Er zijn namelijk een berg regels en tips waar je als ondernemer misschien nog nooit van gehoord hebt. Wij hebben advies ingewonnen bij een fiscaal advocaat. Lees hier over 5 belastingtips!

Zelf aangifte doen of uitbesteden

Het lijkt misschien makkelijk om iemand anders je belastingaangifte te laten doen, maar dat hoeft echt niet altijd. Dankzij de makkelijke tools van de Belastingdienst en alle info die je online kunt vinden, kun je prima zelf je aangifte regelen, zeker als je bedrijf niet superingewikkeld is. Het is ook slim om even na te gaan of de Belastingdienst jou wel ziet als ondernemer, want dat maakt uit voor welke aftrekposten en voordelen je mag gebruiken.

Profiteer van de middelingsregeling

De middelingsregeling laat je toe om je inkomen over drie jaar uit te spreiden. Dit kan handig zijn als je inkomen elk jaar flink verschilt, want je kunt er zo minder belasting door betalen. Let op: deze regeling stopt binnenkort, maar je kunt er nog wel gebruik van maken voor de periode 2022-2024.

Gebruik aftrekposten effectief

Een andere handige manier om minder belasting te betalen, is door slim gebruik te maken van aftrekposten. Als ondernemer heb je recht op een aantal van deze voordelen, zoals korting voor zelfstandigen, extra voordeel als je net begint en voordelen als je investeert in je bedrijf. Trek ook de kosten af die je hebt gemaakt om je bedrijf te starten; dat kan echt schelen in hoeveel belasting je moet betalen.

Profiteer van de meewerkaftrek

Werkt je partner mee in jouw bedrijf? In dat geval kun je misschien gebruikmaken van de meewerkaftrek en dat betekent een voordeeltje bij de belasting. Dit is een deel van de winst dat je minder belasting over betaalt, afhankelijk van hoeveel uur je partner meehelpt. Zorg er wel voor dat je aan de regels voldoet, zoals genoeg uren werken in je bedrijf en dat je partner minimaal een bepaald aantal uren meewerkt.

Optimaliseer zakelijke kosten

Door bepaalde kosten af te trekken, kun je de winst waarover je belasting betaalt verlagen en dus besparen op je belasting. Denk aan uitgaven voor studie, online reclame of het opknappen van je kantoor. Het is belangrijk om goed te weten wat wel en niet mag qua zakelijke kosten, zodat je alleen kosten aftrekt die echt mogen. Zo voorkom je gedoe met de Belastingdienst. Met deze belastingtips kun je als ondernemer flink wat geld overhouden.

Vorige blog

Het digitale tijdperk; zo scheid je werk en privé!

Volgende blog

Hoe vaak maak jij je huishoudelijke apparaten schoon?