Het digitale tijdperk; zo scheid je werk en privé!

Dat technologie ons heel veel gebracht heeft, dat zul je ongetwijfeld niet gaan ontkennen. Maar dat er ook keerzijden aanzitten is inmiddels ook meer dan duidelijk. De discussies met kinderen over schermtijd zijn hier een mooi voorbeeld van. Ook heeft het digitale tijdperk invloed op ons werk en de bereikbaarheid daarbij. Zeker wanneer je een baan hebt waarbij je ook regelmatig thuiswerkt kan de druk al snel toenemen. Je wordt geacht om altijd bereikbaar te zijn, ook op momenten wanneer je dat liever niet bent. Echt nee zeggen kan lastig zijn, is het niet tegen je baas dan is het wel tegen klanten. Maar toch is het wel belangrijk hier alert op te zijn. Hoe je dit doet en hoe je hiervoor zorgt? Lees snel verder. 

Twee nummers 

De eerste tip is er één die veel mensen vaak niet doen omdat ze denken dat het veel geld kost, maar in de praktijk valt dit reuze mee. Het gaat erom dat je twee verschillende nummers hebt; één voor privézaken en één voor zakelijke afspraken. Mensen hebben vaak geen zin om twee telefoons te hanteren, maar het is aan te raden om dit wel vanaf het begin te doen. Ook wanneer je start als ZZP’er en je nog op de kleintjes moet letten. Of eigenlijk; juist in die situatie. Een Sim Only van Simpel is hier perfect voor. Het kost weinig, maar je hebt wel een apart nummer voor al je zakelijke contacten. Daarmee kun je na een lange werkdag ook echt besluiten dat je voor werk gerelateerde zaken even niet meer bereikbaar bent. Hetzelfde geldt voor weekenden en vakanties. Je hoeft er tegenwoordig zelfs niet meer twee telefoons voor te hebben. Je kan al heel eenvoudig twee nummers integreren in één toestel, maar je kan vervolgens wel één nummer uitzetten. De perfecte combinatie! 

De werkplek 

Een ander aspect waar al snel vermenging kan optreden, is die omtrent de werkplek. Werken vanaf de keukentafel is heel verleidelijk, maar werkt in lang niet ieder geval goed. Probeer daarom ook echt een aparte werkplek in of om huis te creëren voor jezelf. Een plek waar je aan het einde van de dag je werk ook echt kunt afsluiten en kunt overschakelen naar de ‘privé modus’. Dit is een maatregel waar je op termijn al snel de voordelen van zult ervaren. Het is namelijk veel eenvoudiger om dan in je vrije tijd je werk los te laten. Niet iedereen heeft de luxe voor een compleet kantoor, maar een apart hoekje in bijvoorbeeld de woon- of slaapkamer kan al enorm helpen.  

Kortom; werk en privé scheiden kan een uitdaging zijn in het digitale tijdperk, maar het kan wel ervoor zorgen dat je effectief én duurzaam inzetbaar bent. Voel je dan ook niet bezwaard om je grenzen aan te geven. Zowel klanten als leidinggevenden hebben er uiteindelijk ook meer aan wanneer jij op de momenten dat het ertoe doet er écht bent, dan dat je dan ook maar half aanwezig bent omdat je jezelf hebt overwerkt.

Vorige blog

De volgende stap in werkkleding: comfort en stijl voor iedereen

Volgende blog

5 belastingtips voor ondernemers