Wat is het salaris van een data scientist?

Geïnteresseerd naar het salaris van je buurman of van je eigen droombaan: het salaris van een data scientist varieert tussen een gemiddelde van €50.000 en €60.000 bruto per jaar. Dit salaris is op basis van een full-time werkweek. Afhankelijk van verschillende factoren zal het lager of hoger kunnen zijn dan dat.

Wat doet een data scientist?

Maar de vraag is, waar heeft een data scientist dit dan aan verdiend? Allereerst zullen we vertellen over de werkzaamheden en vaardigheden van dergelijk persoon. Dit geeft een duidelijk beeld van de omvangrijke taken van een data scientist.

Werkzaamheden

Wanneer je data scientist vrij vertaald, krijg je gegevens wetenschapper. En eigenlijk is dit in twee woorden ook letterlijk waarmee een data scientist bezig is. Hij is bezig met het onderzoeken van gegevens. Een wat langere uitleg volgt nu.

Een data scientist is een professional die gespecialiseerd is in het verzamelen, analyseren en interpreteren van gegevens. Zo verschaft hij waardevolle inzichten, die bedrijven kunnen helpen bij het nemen van beslissingen. Dit omvat het werken met grote hoeveelheden gegevens, vaak uit verschillende bronnen en in verschillende formaten. Eveneens worden geavanceerde analysetechnieken gebruikt om patronen en trends te identificeren die anders misschien niet opgemerkt zouden worden.

Data scientists werken vaak samen met andere professionals, zoals data-analisten en software-ontwikkelaars om gegevens te verzamelen, op te slaan en te verwerken. Ze gebruiken hun kennis van statistiek, wiskunde en computerwetenschappen om modellen en algoritmen te ontwikkelen. Deze modellen kunnen op zichzelf worden toegepast op specifieke problemen, zoals het voorspellen van toekomstige trends of het optimaliseren van bedrijfsprocessen.

Daarnaast moeten data scientists ook in staat zijn om gegevens op een begrijpelijke manier te presenteren aan niet-technische collega’s, zoals managers en beleidsmakers, om hen te helpen bij het nemen van beslissingen op basis van de bevindingen. Ze moeten ook op de hoogte blijven van nieuwe technologieën en trends in de sector, en hun vaardigheden voortdurend bijwerken.

Vaardigheden

Maar een data scientist ben je niet zo maar, er worden namelijk verschillende vaardigheden gevraagd. Een aantal hiervan leer je tijdens je opleiding, maar andere vaardigheden heb je meer van nature. Om een succesvolle data scientist te zijn in Nederland, wordt er vaak naar de volgende vaardigheden gezocht :

  • Analytisch denken: Een data scientist moet in staat zijn om complexe gegevens te analyseren en inzichten te vinden, die bedrijven kunnen helpen bij het nemen van beslissingen.
  • Wiskundige vaardigheden: Bij het werk komt veel statistiek om de hoek kijken. Het uitvoeren van statistische analyses, het begrijpen van lineaire algebra en de capaciteit om kansrekeningen te maken, is zeker niet te veel gevraagd. Vandaar dat veel data scientists een wiskundige achtergrond hebben.
  • Programmeer vaardigheden: Veel gevraagde talen waarin een data scientist programmeert, zijn Python, R en SQL.
  • Data visualisatie: Een data scientist moet in staat zijn complexe gegevens op een duidelijke en beknopte manier te visualiseren om het begrijpelijk te maken voor het bedrijf. Want wat jij uitvoert en bedenkt, is niet in Jip en Janneke-taal. De kunst is om professioneel te blijven, maar toch in staat zijn alles begrijpelijk uit te leggen.
  • Communicatievaardigheden: Bevindingen en inzichten worden effectief gecommuniceerd aan zowel technische als niet-technische collega’s. Sta open voor kritiek en neem complimenten van harte aan.
  • Creativiteit: Een data scientist moet creatief zijn in het vinden van nieuwe manieren om gegevens te analyseren en inzichten te vinden die andere misschien over het hoofd hebben gezien. Bij veel bedrijven wordt ook enigszins creativiteit van je verwacht, gezien de vrijheid die je hebt.
  • Kennis van zakelijke processen: Afhankelijk van het bedrijf wordt van een data scientist verwacht, dat deze inzicht heeft in zakelijke processen. De gegevens moeten in de juiste context worden geplaatst, waarna advies over zakelijke beslissingen kan worden gegeven.

Een hele waslijst, horen we je denken, maar het werk van een data scientist is ook niet voor niets. Het is fijn als de voorspellingen die zij maken, ook daadwerkelijk een gedeelte waarheid met zich meedragen.

Verschil data scientist en data analist

Hoewel de functies van een data analist en een data scientist veel overeenkomsten hebben, zijn er ook enkele verschillen tussen de twee rollen.

Een data analist is verantwoordelijk voor het verzamelen, verwerken en interpreteren van gegevens om inzichten te bieden over de prestaties van een bedrijf of organisatie. De belangrijkste focus van een data analist is het analyseren van historische gegevens om trends en patronen te identificeren en te rapporteren. Het werk van een data analist is voornamelijk gericht op het genereren van rapporten en dashboards om de prestaties van een bedrijf te monitoren en te verbeteren. Het werk van een data scientist is meer gericht op het generen van voorspellingen en het geven van aanbevelingen.

Over het algemeen vereist de functie van een data scientist een dieper begrip van geavanceerde statistische technieken en programmeer vaardigheden. De functie van een data analist is daarmee wat toegankelijker. Beide functies spelen echter een belangrijke rol bij het genereren van inzichten en het nemen van data-gedreven beslissingen in organisaties.

Hoe word je een data scientist?

Een data scientist worden kan via verschillende wegen. De meeste scientists zijn universitair geschoold. Ook een aantal heeft een opleiding op het hbo gevolgd. Voorbeelden van deze opleidingen zijn:

  • WO (universitair): applied mathematics, informatica, natuurkunde en econometrie
  • Hbo (hogeschool): wiskunde, informatica, natuurkunde en Applied Data Science & Artificial Intelligence 

Vaak volgen data scientist nog geregeld cursussen en korte opleidingen, om hun kennis te vergroten. Met dit soort werk is het namelijk zo dat er constant nieuwe ontwikkelingen plaatsvinden. Om hun werk op een zo efficiënte en correcte manier uit te voeren, wordt dit aangeraden. Als het goed is vinden zij hun werk ook leuk genoeg om zich er in te blijven ontwikkelen.

Conclusie

Het werk van een data scientist is ingewikkeld, uitdagend en waardevol. Met een gemiddeld salaris van meer dan €4000 bruto per maand, kan een data scientist op een prettige manier leven. Het is echter niet voor iedereen weggelegd. Er wordt immers veel van je gevraagd, met name op wiskundig gebied. Een analytisch denker, die goed zelfstandig kan werken en durft risico’s te nemen, is meer geschikt voor deze functie.

Vorige blog

10x De beste korte series op Netflix

Volgende blog

Wat betekent ‘default’?