a black and white photo of a building

Uit deze technische componenten bestaat een zonnesysteem 

In de afgelopen jaren nam het aantal daken met een zonnesysteem fors toe. Dat was onder meer het gevolg van de stijgende energieprijzen, de groei in het aantal huishoudens met een volledig elektrische warmtepomp en/of auto, enzovoorts. Wat komt er allemaal kijken bij het installeren van zonnepanelen op het dak? Welke componenten worden hierbij gebruikt naast bijvoorbeeld een zonnepanelen montagesysteem? In dit artikel lees je er meer over. 

Zonnepanelen vast laten zetten op een montagesysteem 

De basis van het zonnesysteem op het dak wordt gevormd door de combinatie van zonnecollectoren met een zonnepanelen montagesysteem plat dak of schuin dak. Het is belangrijk te investeren in een kwalitatief stevig montagesysteem om te voorkomen dat de zonnepanelen los kunnen geraken bij een storm. Bij deze montagesystemen heb je verschillende opties. In het geval van een plat dak kun je bijvoorbeeld kiezen tussen een oost-west- en een noord-zuid-opstelling. Afhankelijk van omgevingsfactoren als hoge bomen en gebouwen bepaal je samen met een adviseur of installateur welke opstelling het hoogste rendement op zal leveren. 

Omvormer achter de zonnepanelen op het dak 

Wanneer de zonnepanelen op het dak energie opwekken, is deze energie niet direct bruikbaar. Om dit mogelijk te maken plaatst men een omvormer achter de zonnepanelen. Deze omvormer zet de gelijkspanning, welke ontstaat als gevolg van de energieopwekking door de zonnepanelen, om in een sinusvormige wisselspanning. Deze wisselspanning wordt vervolgens omgezet in een spanning, die vaak net iets hoger ligt dan de netspanning. Alleen na die laatste transformatie is het mogelijk om de opgewekte energie van de zonnepanelen in huis te gebruiken, zonder het interne elektriciteitsnet hierbij te beschadigen. 

Aansluiting op het stroomnet of een thuisbatterij 

Vanuit de omvormer kan de opgewekte groene stroom vervolgens direct gebruikt worden door de elektrische apparatuur in huis. Zeker in de zomermaanden is de kans op een overschot aan groene zonnestroom groot. De piek in de opwekking van groene stroom ligt immers net na het middaguur, terwijl de piek in het verbruik pas aan het eind van de dag ligt. Om het ontstane overschot af te kunnen voeren wordt de omvormer aangesloten op het elektriciteitsnet via een bidirectionele energiemeter. Je kunt er daarnaast voor kiezen om een koppeling te leggen met een thuisbatterij. Zo’n thuisbatterij maakt het mogelijk om het overschot aan groene stroom binnen je woning op te slaan. Je kunt dit vervolgens op een later moment op de dag gebruiken. 

Vorige blog

Dit zijn de ideale bedrukte relatiegeschenken voor jouw zakenrelatie

Volgende blog

De term BDSM – wat houdt dat eigenlijk in?