brown board during daytime

Tegels leggen op een houten vloer, waar moet je rekening mee houden? 

Heb je op het moment een houten vloer en heb je behoefte aan iets anders? Dan kunnen tegels een goede optie zijn. Echter kan het proces van het verwijderen van een houten vloer en het leggen van een tegelvloer veel tijd in beslag nemen. Een oplossing hiervoor is het leggen van tegels over je bestaande houten vloer. Wanneer je dit van plan bent zijn er echter wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Wij vertellen je welke dit zijn! 

Waar moet je op letten? 

Wanneer je tegels op een houten vloer wilt leggen, is het van belang om te weten dat je tegels niet direct op hout kunt plaatsen. Hout kan namelijk krimpen of uitzetten bij een verandering van de luchtvochtigheid. Bij tegels gebeurt dit niet, dus bij het uiteenzetten of krimpen van het hout zouden er na verloop van tijd scheuren in de tegels kunnen ontstaan. 

Wanneer je van tevoren een goede voorbereiding hebt gedaan en beschikt over de juiste kennis is het wel mogelijk om tegels op een houten vloer te leggen. Wij vertellen waar je rekening mee moet houden. 

Een goede voorbereiding is het halve werk

Wil je tegels leggen op een houten vloer? Dan is het belangrijk om je goed voor te bereiden. De houten planken dienen namelijk op een juiste manier voorbehandeld te worden voordat je er tegels op kunt plaatsen. Het voorbehandelen van de houten vloer kan op een aantal manieren. 

Vloer waterdicht maken 

Als eerste is het handig om te weten hoe je jouw nieuwe tegelvloer waterdicht maakt. Dit kan gedaan worden met behulp van een waterdichtingsdoek. Een waterdichtingsdoek wordt gebruikt als contactafdichting achter wand- of onder vloertegels. Zo kun je jouw badkamer of andere vochtige ruimtes waterdicht maken. De waterdichtingsdoek heeft een verbeterde prestatie tegen vervorming en werkt niet alleen waterafstotend, maar ook als damprem.

Ontkoppelingsmat 

Zoals we eerder al hebben aangegeven, kunnen tegels niet direct op hout worden gelijmd door het uitzetten en krimpen van het hout. Om dit te voorkomen, kun je ervoor kiezen om een ontkoppelingsmat tussen de houten ondervloer en de tegels te plaatsen. Ontkoppelingsmatten zijn essentieel bij het betegelen van houten ondergronden. Gemaakt van flexibele materialen zoals kunststof of rubber, fungeren deze matten als buffer tussen het hout en de tegels. Een ontkoppelingsmat absorbeert de uitzettings- en krimpbewegingen van het hout, waardoor deze niet direct worden overgedragen aan de tegels. Dit vermindert aanzienlijk het risico op barsten en scheuren in de tegelvloer. Het gebruik van ontkoppelingsmatten verlengt niet alleen de levensduur van de tegelvloer op hout, maar garandeert ook de stabiliteit ervan. 

Vorige blog

Hoe kan je het best je auto poetsen?

Volgende blog

Bepaal de ideale kast voor jouw interieur