photo of truss towers

Slimme netwerken: hoe energieleveranciers technologie inzetten

Eén van de grootste en belangrijkste doelen van België, en eigenlijk van heel Europa, is om tegen 2050 een energievoorziening te hebben die helemaal geen uitstoot meer heeft. We zijn steeds meer aan het afstappen van fossiele brandstoffen. Dat is echt de richting die we opgaan. Dit zorgt voor een lagere CO2-uitstoot maar ook voor minder fijnstof, minder afhankelijkheid van olie en uiteindelijk ook lagere kosten. Maar welke nieuwe technologieën zetten energieleveranciers allemaal in? En wie zijn de goedkoopste energieleveranciers? We bespreken het in dit artikel. 

Nieuwe structuur industrie

Het is namelijk niet alleen de manier van energie opwekken die verandert. De hele structuur van de industrie zal op de schop gaan. Dit brengt verschillende uitdagingen met zich mee. Op productiegebied gaan we bijvoorbeeld van hele grote energie ‘fabrieken’ naar kleinere lokale producenten. Het netwerk wordt minder gecentraliseerd en meer gedecentraliseerd. Ook was de energievoorziening in het verleden vooral ‘top down’ van de centrale naar de woning als het ware. In de toekomst zien we dat de energiestroom vaker beide kanten op zal gaan. Denk bijvoorbeeld aan particulieren die meer energie opwekken met zonnepanelen dan ze gebruiken. Het overschot kan dan terug op het net gestort worden. De consument zal dus ook een energieleverancier worden.

Exponentiële groei natuurenergie

Zonnepanelen en windmolens zijn echt een stuk efficiënter geworden de laatste tijd. Hierdoor worden ze steeds belangrijker voor onze energievoorziening. En als je de energieprijzen vergelijkt met hoe het een paar jaar terug was, dan zie je snel dat het allemaal veel goedkoper is geworden. Dat is toch wel een positieve ontwikkeling! Vooral zonnepanelen zijn ook een populaire investering bij particulieren. Je kunt zonnepanelen op de woning laten plaatsen en snel je energierekening naar beneden brengen. Toch zijn er ook nog uitdagingen die bij deze energiebronnen komen kijken. We zien bijvoorbeeld dat het aanbod fluctueert. Denk bijvoorbeeld aan overdag in vergelijking met de nacht of hoe vaak en hoe hard het waait. Een goede oplossing hiervoor is om energie uit te wisselen tussen verschillende leveranciers. Dat kan niet alleen binnen ons eigen land, maar ook op Europees niveau. Zo kunnen we elkaar een beetje helpen met de energievoorziening. 

Dan heb je natuurlijk ook nog kernenergie. Er wordt best veel over gedebatteerd, over wat goed en minder goed is aan kernenergie. Maar het lijkt erop dat Europa de komende tijd flink gaat investeren in deze vorm van energie. Als we die klimaatdoelen voor 2050 willen halen, dan kunnen we waarschijnlijk niet om kernenergie heen. Maar, je moet wel bedenken dat het opzetten van nieuwe kerncentrales een hele klus is, het kost veel tijd en geld. En nu zijn de veiligheidseisen ook een stuk strenger dan vroeger, dus dat maakt het extra ingewikkeld.

Vorige blog

De term BDSM – wat houdt dat eigenlijk in?

Volgende blog

Je thuiswerkplek goed verlichten? Zo doe je dat!