Sammy Mahdi: partner, geloof, Turkse vriendin en meer feitjes

In de politieke wereld gebeurt altijd wel iets. Is het niet een felle reactie van een politicus op een wereldse gebeurtenis, dan slaat het wel volledig de andere kant op. Bijvoorbeeld de liefdeskant, zo zagen we al eerder bij Els van Doesburg, N-VA-schepen in Antwerpen en N-VA-fractieleider Peter De Roover.

Zo bestaan er nog wel meer van dat soort voorbeelden. In deze blog hebben we het bijvoorbeeld over Sammy Mahdi, voorzitter van (JONG)CD&V, die óók een heel interessant leven heeft. Hij is een succesvol man in zijn werk, maar boekt ook op andere vlakken van zijn leven tegenwoordig succes. In deze blog zullen we het hebben over zijn carrière, partner, geloof en nog veel meer andere feitjes. Benieuwd? Lees dan gauw verder!

Sammy wie?

Nu begrijpen we natuurlijk dat niet iedereen politiek georiënteerd is en op de hoogte is van alle politici die ons land kent. Vandaar zullen we allereerst nog maar even ingaan op wie Sammy Mahdi nu eigenlijk is.

Sammy Mahdi is een Belgische politicus, geboren op 21 september 1988 in Leuven. Hij is lid van de Vlaamse christendemocratische partij CD&V en is sinds 2021 zelfs voorzitter van deze partij. Mahdi heeft een achtergrond in de politieke wetenschappen en rechten en heeft gestudeerd aan de KU Leuven. Hij begon zijn politieke carrière als jongerenvertegenwoordiger en werd later nationaal voorzitter van de jongerenafdeling van CD&V. In 2020 werd hij verkozen als Staatssecretaris voor Asiel en Migratie. Sammy Mahdi staat bekend om zijn betrokkenheid bij sociaal beleid, migratie en integratie. Hij heeft een prominente rol gespeeld in debatten over deze kwesties in België. Ook nu nog is hij erg duidelijk in wat hij vindt, waar hij voor staat, waar de partij voor staat en hoe een goed België eruit zou moeten zien.

Geloof

CD&V staat voor Christen-Democratisch en Vlaams. Het is daarmee een partij met een christendemocratische en Vlaams-nationalistische ideologie. Ze hebben historisch gezien als centrumpartij een belangrijke rol gespeeld in de Belgische politiek en doen dat nog steeds. CD&V pleit voor sociaal beleid en ethische waarden.

Wat je dus begrijpt is dat de partij tot op zekere hoogte nog veelal christelijke waarden hanteert. Maar hoe kan het dan zijn dat iemand 97% van de voorkeursstemmen voor de rol voorzitter krijgt, terwijl hij zelf islamitisch is? Tenminste, dat is wat de Vlaamse emeritus bisschop Luc Van Looy zich afvroeg. Daar kon Mahdi al gelijk uitleg over geven, want hij is a) geen moslim en b) ook geen christen. Heeft hij dan helemaal geen geloof?

Nou nee, al is het niet zo gemakkelijk als dat. Hij groeide namelijk op als zoon van een islamitische vader en katholieke moeder. Deze twee geloven staan natuurlijk redelijk tegenover elkaar. Toch is Mahdi heel blij met die gemixte opvoeding. Hij is geen moslim, maar ook geen katholiek, al neemt hij wel waarden en normen vanuit beide geloven mee. Daarmee kan hij zich in veel bevolkingsgroepen inleven en kan hij meepraten over van alles.

Turkse vriendin

Sinds enige tijd is het naar buiten gekomen dat Mahdi een relatie heeft met een dame genaamd Nawal Farih. Zij is, hoewel veel mensen dat misschien denken, niet Turks, maar van Marokkaanse afkomst. Het koppel lijkt erg gelukkig, al had het in eerste instantie nog wel een aantal voeten in aarde met hoe ze uiteindelijk samen raakten.

Farih en Mahdi kenden voorafgaand aan hun relatie elkaar al zo’n zes jaar. Ze leerden elkaar kennen bij een bijeenkomst van CD&V Jongeren. Voor Mahdi was het al gelijk duidelijk dat hij op haar viel, maar wederzijds was het nog niet. Sterker nog, Farih heeft in een interview aangegeven dat ze een jaar voor hun relatie, Mahdi nog niet als levenspartner zou zien. Toch is de vonk op een gegeven moment overgeslagen en zijn ze nu gelukkig samen.

Kritiek

In eerste instantie kwamen er overwegend alleen maar positieve reacties over de relatie tussen de twee naar buiten. Echter werd het gauw al duidelijk dat er ook een tegengeluid aanwezig was. Dit ging met name over het feit dat Mahdi zijn ‘macht’ zou misbruiken om Farih aan te stellen tot de functies die ze nu bekleed. Maar, deze mensen vergeten waarschijnlijk dat Farih zelf al lang aan het spijkeren was aan haar politieke carrière. Zo is ze al jaren gemeenteraadslid Genk en federaal parlementslid voor CD&V. Zoals ze zelf dan ook zegt:

“Ik heb mijn liefje niet nodig om er te raken.”

Nawal Farih voor Humo

Ze duidde hier overigens op het feit dat ze al langere tijd wordt gezien als het toekomstige kopstuk van CD&V.

Werk en privé gescheiden houden

Maar goed, Madhi en Farih zijn dus beide actief in de politiek, voor dezelfde partij. Hoe behoud je dan een grens tussen werk en privé, kan je je afvragen. Nou, we leerden van Farih dat zij buiten de publiciteit eigenlijk veel meer introvert is, dat Mahdi een romanticus is en dat ook zij weleens discussies voeren. Ze mogen dan wel beide voor dezelfde partij werken, dat betekent niet dat ze het altijd met elkaar eens zijn. En dus, dus zijn ze veelal actief bezig met een gezonde balans tussen werk en privé. We hopen nog veel van hen te zien en wensen hen alle geluk toe in de toekomst. Van Madhi is het bijvoorbeeld bekend dat hij al lang een kinderwens heeft, dus misschien kunnen we op dat vlak het een en ander verwachtne.

Sammy Mahdi concluderend

Al met al kunnen we stellen dat Sammy Mahdi zeker een interessante persoonlijkheid is. Hij heeft een interessante achtergrond, is succesvol in de politiek en lijkt het nu ook in zijn liefdes leven te hebben geschopt. We zijn benieuwd waar zijn carrière hem nog zal brengen, al zijn we ook erg nieuwsgierig naar de opmars van zijn partner, Nawal Farih.

Vorige blog

Drie tips voor het kiezen van geschikte galerijverlichting

Volgende blog

Birgit Herteleer: partner, leeftijd, ouders en meer