Quooker alternatief

Een kokend waterkraan. Dat is wat een Quooker is. Nooit meer wachten op de waterkoker en vrijwel direct babyflesjes ontsmetten. Het klinkt fantastisch, maar er hangt (helaas) wel een prijskaartje aan.

Gezien dat prijskaartje al makkelijk een bedrag van minimaal duizend euro laat zien, zijn we ietwat bescheiden in het aanraden van een Quooker. In plaats daarvan hebben we gezocht naar alternatieven, die soms verkrijgbaar zijn in wat lagere prijsklassen. Maar, omdat het nog steeds gaat om een stukje dure technologie, moet je niet schrikken van een prijs die niet begint bij een aantal tientjes.

Hoe werkt een kokend waterkraan?

Voor we beginnen met alternatieven van de Quooker, gaan we eerst even in op hoe een werkt een kokend waterkraan eigenlijk werkt.

Een kokend waterkraan is een innovatieve kraan die direct kokend heet water levert. Het systeem bestaat uit een kraan, een boiler en een filter. De boiler is verbonden met de watertoevoer en verwarmt het water tot een temperatuur van ongeveer 100 graden Celsius, kokend dus. Het filter zorgt overigens voor kwalitatief goed water.

Wanneer je de kraan opent, stroomt het hete water direct uit de kraan. De meeste kokend waterkranen hebben ook een hendel met een veiligheidsmechanisme om te voorkomen dat per ongeluk kokend water vrijkomt. Dit kan bijvoorbeeld een druk-draaihendel zijn die je moet indrukken en draaien voordat het kokende water begint te stromen. Al met al kan worden gesteld dat de kraan is ontworpen voor gemak en snelheid in de keuken. Klinkt goed, toch?

Verschillende kranen

Zelfs binnen de kokend waterkranen is er onderscheid te maken. Kijk maar eens naar de volgende functies:

  • 3-in-1-kraan: de meeste kranen zijn 3-in-1-kranen. Ze leveren koud, warm en kokend heet water door het gebruik van de verschillende functies. Deze kraan vervangt volledig de al bestaande keukenkraan. Afhankelijk van het merk dienen filters op regelmatige basis te worden vervangen.
  • 4, 5 of 6-in-1-kraan: nog niet tevreden met de functies van de bovenstaande variant? Ga dan voor een van deze varianten. Naast koud, warm en kokend water kan je zelfs kiezen voor ijskoud of bruisend water. Is dat even gaaf.
  • Losse kraan: natuurlijk is het ook mogelijk om de kokend waterkraan los van je normale kraan te laten aansluiten. In dit geval weet je altijd 100% zeker dat je niet ‘per ongeluk’ een kokend water over je handen heen krijgt, toen je dacht met koud water je handen te wassen.

Alternatieven Quooker

We gaan verder met alternatieven voor de Quooker. We stellen niet dat de ene beter is dan de ander, slechts dat de prijzen en functies verschillen.

#1 Howat

Prijs: €469,- (zonder korting €575,-)
Model: 3-in-1-kraan (zwart)

Het fijne aan deze kraan is dat de kokend water functie los zit van de ‘rest’ van de kraan. Met andere woorden: je hebt voor het kokend hete water een andere knop nodig dan voor het water waarmee je je groente afspoelt. Verder wordt de kraan geleverd met van allerlei aansluit accessoires. Als je dan bezig gaat met de aansluiting, zal je merken dat het eigenlijk vrij gemakkelijk gaat. Overigens biedt het merk ook installateurs, zodat je zelf je handen nergens aan vuil hoeft te maken.

We kunnen wel stellen dat je voor deze prijs krijgt waar je naar opzoek was: een kokend waterkraan. Althans, het water verwarmt maximaal tot 98 graden Celsius. De kraan heeft een strak uiterlijk, maar helaas is de kraan in niet heel veel varianten beschikbaar. Je zal het moeten doen met zwart of RVS, waarbij er per kleur drie varianten worden geleverd.

#2 Multi-Tap

Prijs: €549,- (zonder korting €680,-)
Model: 3-in-1-kraan (zwart)

Kijk, een kraan waarvan wordt gezegd dat het een goed filter bevat. Dat filter in een kraan is belangrijk, omdat het onder andere kalkaanslag voorkomt. Verder zal ander vuil, bacteriën of zoiets als ophoping van sediment worden voorkomen. De kraan van Multi-Tap is vergelijkbaar aan die van Howat, maar is net wat duurder. Niet alleen wat duurder, maar ook beschikbaar in meerdere kleuren (goud, RVS, zwart, grijs-metaal). In principe zit je met deze kraan nooit zonder kokend water, omdat het reservoir zichzelf constant bijvult. Er zijn zeven temperatuurstanden beschikbaar.

Het gaat dan wel om een Nederlands merk, maar ze verzenden ook gratis naar België. Zelfs als je eerst de kraan in je handen wil hebben, is dat mogelijk middels Afterpay. Je kan dan meteen zien hoe compact alles wel niet is. Ook in kleine keukens zal je de kraan kwijt kunnen.

#3 Grohe Red

Prijs: €879,- (zonder korting €929,-)
Model: 3-in-1-kraan (chroom)

Het fijne aan de warmwaterfunctie is dat je geen water verspilt. Waar je bij een normale kraan, afhankelijk van een aantal zaken, makkelijk een tiental seconden staat te wachten, krijg je hier direct warm water. Dat komt omdat de kraan het koude met het kokend hete water kan mixen. Er zit zelfs een panvul-functie op de kraan, waardoor je handsfree de kraan kan bedienen. Ineens is het koken wel heel erg makkelijk geworden, niet waar.

Je hebt bij het kokende water te maken met een spetterrvrije straal. Dat is niet alleen fijn voor je eigen veiligheid, maar ook voor andere die met je om de kraan heen staan. Niet elke keer bij het avondmaal hoef je je koters weg te sturen. Al met al is de kraan van Grohe Red eentje van een beste kwaliteit.

Waar moet ik voor gaan?

Goede vraag, als je het ons vraagt. De insteek van deze informatie was nooit je te overtuigen van een dergelijk alternatief. Wat ons betreft ga je nog steeds voor de Quooker zelf. We wilden je slechts informeren over de mogelijkheden. Misschien heb je een wat kleinere portemonnee of ben je oprecht geïnteresseerd in de verschillen in werking (die er overigens niet echt lijken te zijn). Wil je advies over je keuze? Zoek dan zoiets als een keukenboer of een andere professional op. Ongetwijfeld zullen zij je kunnen helpen, ook met andere keukentrends. Er zijn namelijk nog meer concurrenten op de markt, ieder met zijn eigen verkooppraatje. Klinkt misschien wat flauw, maar wat zij doen is werken naar een zo groot mogelijk klantenbestand.


Vorige blog

Spotify account verwijderen

Volgende blog

6 Tips voor Tuininspiratie