living room

Maximale hypotheek berekenen: zo doe je het 

In de zoektocht naar een nieuw huis is een van de eerste vragen die opspeelt: wat kan ik maximaal lenen? Het geeft een goed beeld van de prijsklasse waarbinnen je naar een woning op zoek kunt gaan. Om een antwoord te krijgen op deze vraag kun je een gesprek inplannen met een financieel adviseur. Laagdrempeliger is het uitvoeren van een hypothecaire lening simulatie. Er zijn verschillende websites die je deze mogelijkheid bieden. Op basis van verschillende factoren bepaalt de tool wat je kunt lenen voor de koop van een eerste of volgend huis. Houd er rekening mee dat aan de uitkomst van zo’n tool nog geen rechten ontleend kunnen worden. Een financieel adviseur zal een definitieve berekening voor je maken, wanneer je een geschikte woning gevonden hebt. 

Aan de slag met het online berekenen van je maximale lening 

Een online tool voor het uitvoeren van een simulatie stelt je vooraf een aantal vragen. Zo wordt ingegaan op het doel van de aanvraag van een lening (aankoop of bijvoorbeeld een verbouwing), de regio waarbinnen je op zoek gaat naar een nieuw huis, de verwachte EPC-waarde ervan en bijvoorbeeld de beschikbare eigen middelen. De volgende stap is het berekenen van de lening die je op basis van je inkomen en dat van een eventuele partner kunt krijgen bij de kredietverstrekker. Heb je alle gegevens ingevoerd? De tool vertelt je vervolgens hoe groot de kans is dat je het gewenste hypotheekbedrag kunt lenen. Ook zie je op welke punten je scores mogelijk te laag zijn. 

Wil je direct weten wat een hypothecaire lening je zal kosten? De gevraagde hypothecaire lening vergelijken bij verschillende kredietverstrekkers is in dat geval een volgende stap. Een adviseur zal dit overigens ook voor je doen, wanneer je voornemens bent de lening daadwerkelijk aan te vragen. Door voor een neutrale adviseur te kiezen, wordt het aanbod van meer dan twintig banken vergeleken. Zo sluit je een hypothecaire lening af tegen de gunstigste voorwaarden. 

Uitbrengen van een bod op je nieuwe woning 

Past de gevonden woning binnen de ruimte van de hypothecaire lening die je aan kunt vragen? In dat geval is het tijd om een bod uit te brengen. Een bod is in beginsel bindend. Dat geldt zowel voor een bod op papier, als voor een mondeling gedeeld bod. Om het jezelf makkelijker te maken in een later stadium, is het raadzaam een bod altijd op papier uit te brengen. Het voorkomt onenigheid. 

Vorige blog

Je thuiswerkplek goed verlichten? Zo doe je dat!

Volgende blog

De Wetgeving voor Dagcontracten in België: Een Gedetailleerde Gids