10 and 20 banknotes on concrete surface

Houd hier rekening mee bij afsluiten van schuldsaldo verzekering 

Heb je de woning van je dromen gevonden en is het tijd om de hypothecaire lening voor de aankoop ervan af te sluiten? Veel banken zullen je vragen om naast deze lening een schuldsaldo verzekering af te sluiten. Dat is niet voor niets, daar deze verzekering het risico voor de bank én je gezin verkleint. Mocht je komen te overlijden tijdens de looptijd van de hypothecaire lening, dan wordt (een deel van) het resterende bedrag afbetaald door de verzekeringsmaatschappij. In dit artikel lees je meer over hetgeen waarop je moet letten bij het afsluiten van deze verzekering. 

Tip: maak altijd gebruik van een online vergelijkingstool, waar je offertes op kunt vragen bij verschillende verzekeringsmaatschappijen. Zo vind je altijd de goedkoopste verzekering. 

Variërende dekking van een schuldsaldo verzekering 

Bij het afsluiten van een schuldsaldo verzekering heb je de keuze uit een variërende dekking. Zo kun je kiezen voor een 50% + 50%-dekking. In dit geval wordt bij je overlijden de helft van de resterende schuld kwijtgescholden. Het overige deel moet bekostigd worden door je partner. 

Een alternatief is een 100% + 100%-dekking. Zoals je wellicht al vermoedde, wordt in dit geval het volledige bedrag kwijtgescholden. Mocht jij of je partner overlijden tijdens de looptijd van de hypothecaire lening, dan wordt het nog openstaande bedrag voor je afgelost door de verzekeringsmaatschappij. Logischerwijs ligt de premie van deze verzekering hoger, dan van die met een 50% + 50%-dekking. 

Fiscaal voordeel bij schuldsaldo verzekering 

Wist je dat je bij het afsluiten van een schuldsaldo verzekering profiteert van een fiscaal voordeel? Laat je hierover meer vertellen door een adviseur. Dit is overigens alleen mogelijk wanneer je de verzekering afsloot voor je 65e en de polis tenminste tien jaar loopt.  

Overweeg een uitvaartverzekering af te sluiten 

Naast een schuldsaldo verzekering kan ook het afsluiten van een uitvaart verzekering het overwegen waard zijn. Na de aankoop van je droomwoning is er mogelijk weinig vermogen over om een eventuele uitvaart te kunnen bekostigen. Op het moment dat jij of je partner zou overlijden wordt een groot deel van de kosten van de uitvaart vergoed, wanneer je een uitvaartverzekering hebt afgesloten. Door deze op jongere leeftijd af te sluiten profiteer je van een relatief lage premie. Dat komt onder meer doordat bij de aanvraag van zo’n verzekering gekeken wordt naar je huidige gezondheid. Is je gezondheid slecht? In dat geval is de premie hoger. 

Vorige blog

Spelen op de beste gokkasten in een online casino

Volgende blog

De perfecte apéro met collega’s organiseer je zo!