antwerp train station in belgium
Photo by Mert Kaşıkçı on Pexels.com

Elektrische step Antwerpen

Een weekendje Antwerpen is ontzettend populair. De stad heeft immers ontzettend veel te bieden. Denk aan de talloze, heerlijke eettentjes, het uitzicht op de MAS, een bezoekje aan het chocolademuseum, veel winkels om in te shoppen en noem het maar op. Naar Antwerpen toe kom je misschien wel met de auto, maar de trein is ook een prima optie. In beide gevallen zal je je in Antwerpen waarschijnlijk te voet bewegen. Want mét auto is het niet te doen en zonder auto zal je wel moeten.

Tenminste, in Antwerpen kan je je ook vervoeren door middel van een elektrische step. En dan hebben we het over een deelstep, wel te verstaan. Deze huur je voor korte tijd, waarna je van A naar B stept. In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten over deze stepjes, zodat jij hier tijdens je aanstaande tripje gebruik van kan maken.

Waar vind je de elektrische deelstepjes?

In principe vind je de elektrische stepjes van Bird, Lime en Poppy door de hele stad. Ze staan verspreid op de trottoirs en je kunt in principe elke step ingebruiknemen, mocht je de app hebben gedownload. Maar, sinds ongeveer een jaar zijn er strengere regels ingevoerd, waardoor je niet meer overal mag komen en de steps niet overal mag parkeren. Je hebt te maken met no go zones, no park zones en slow-speed zones. We leggen uit wat dat voor je betekent:

 • No go zones
  Waarschijnlijk heb je zelf al kunnen bedenken dat er een aantal gebieden zijn waar het niet de bedoeling is dat je daar gaat steppen. Bijvoorbeeld: Antwerpen-Centraal station, op begraafplaatsen of de ingang van een tunnel.
  Wat gebeurt er als je de zone toch inrijdt? De step zal eerst snelheid verminderen, waarna hij helemaal stilvalt.
 • No park zones
  Alle no go zones zijn logischerwijs ook no park zones. Toch zijn er delen waar je wel mag steppen, maar je deze niet mag achterlaten. Dit zijn doorgaans plekken waar erg veel mensen zijn of plekken waar de openbare ruimte beperkt is.
  Wat gebeurt er als je je step toch parkeert? In principe kan je de step gewoon ergens neerzetten en weglopen. Het enige probleem is dat je in een dergelijke zone je sessie niet kan stoppen en dus blijft doorbetalen.
 • Slow speed zones
  Op drukke plekken of zones voor voetgangers, zoals het gebied rond de Grote Markt, zal je op bepaalde tijdstippen maximaal 8 kilometer per uur kunnen gaan. Ongelukken worden hiermee voorkomen, die helaas in het verleden nog weleens hebben plaatsgevonden.

Dus, je vindt de stepjes in Antwerpen bijna overal, kan in de app bepaalde locaties checken en zal vanzelf opmerken als je ergens niet mag rijden of parkeren.

Hoe kan ik gebruikmaken van de deelstep?

In principe is het niet lastig om gebruik te kunnen maken van de app, mits je de volgende stappen secuur opvolgt.

#1 Een app downloaden

In Antwerpen zitten maar liefst drie aanbieders van de deelstepjes: Bird, Poppy en Lime. Ieder hebben ze een app, die je dient te downloaden in de Google Playstore of App store. Zonder deze app kan je namelijk niet steppen.

#2 Een account aanmaken

Stap 2 is om een account aan te maken. Je hebt geen rijbewijs nodig voor het steppen, maar dient wel vaak een minimumleeftijd van 18 jaar te dragen. Bij het aanmaken van het account, zal je ook je betalingswijze moeten doorgeven, zodat de ritjes direct kunnen worden betaald. Dit gaat doorgaans via een creditcard of PayPal.

#3 Scan de QR-code

Op elke step vind je een QR-code, waarmee je de step ontgrendelt en de sessie (het ritje) kan starten. In de app die je bij de eerste stap al hebt gedownload, zie je op een kaartje waar alle steps zich bevinden. Zo kan je je daarop instellen en weet je hoe ver je moet lopen tot je een stepje vindt.

#4 Gas d’r op

Heb je een step ontgrendelt, dan is het tijd om te rijden. Voor steps gelden in principe dezelfde verkeersregels als voor de de fietsers. Om te kunnen rijden hoef je overigens alleen maar de gashendel in te drukken. En wees gerust: je bent ook voorzien van een rem, om in verrassende situaties snel te kunnen handelen.

#5 Parkeren

Nadat bent aangekomen op plaats van bestemming, kan je je deelstep weer parkeren. Dit doe je in een dropzone of ergens aan de kant, waardoor niemand wordt gehinderd. In de app beëindig je de rit, de step zal automatisch weer worden vergrendeld.

Tarieven deelstep Antwerpen

De tarieven tussen de deelsteps variëren niet veel, maar zijn toch wel degelijk verschillend. Bij het overbruggen van korte afstanden zal je hier minder snel naar hoeven te kijken, dan het moment dat je van de ene naar de andere kant van de stad stept. De huidige tarieven komen neer op:

 • Lime: €1 + €0,28 per minuut
 • Bird: €1 + €0,25 per minuut
 • Poppy: €1 + €0,25 per minuut

Die ene euro betaal je altijd, als een soort voorrijkosten. Het maakt dus niet uit hoe ver je stept, €1,- is het minimum. Redelijk fair, toch?

Is het veilig om een deelstep te gebruiken?

Ja, over het algemeen zijn de deelsteps in Antwerpen veilig om te gebruiken, maar er zijn enkele voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om jezelf te beschermen. Het is belangrijk om voor gebruik de algemene voorwaarden en veiligheidsrichtlijnen van de betreffende deelstep-aanbieder te lezen en te volgen. Wees je in ieder geval bewust van de volgende zaken:

 1. Controleer de staat van de deelstep voordat je vertrekt – remmen, banden, stuur en verlichting moeten goed functioneren.
 2. Rijd op fietspaden en volg de verkeersregels. Wees extra voorzichtig op drukke wegen en kruispunten.
 3. Vermijd het gebruik van smartphones tijdens het rijden en houd beide handen aan het stuur.
 4. Houd je aan de aanbevolen hoeveelheid personen op één step, wat er in dit geval dus ook maar ééntje is.
 5. Parkeer de deelstep altijd op een daarvoor bestemde plek, zodat deze geen obstakel vormt voor voetgangers of verkeer.

Het allerbelangrijkste is om je gevoel te volgen.Voel je je alleen al bij het idee ongemakkelijk of ervaar je zelfs spanning, overweeg dan een alternatief vervoersmiddel te gebruiken. Want ja, er bestaat nog steeds iets als een bus of taxi. Onthoud dat veiligheid voorop staat en dat bewustwording en verantwoordelijk gedrag essentieel zijn bij het gebruik van deelsteps in de stad.

Vorige blog

Plusminusteken: betekenis en gebruik uitgelegd

Volgende blog

Ontdek dé voordelen van de smart #1