/

Beste Chromecast (Beoordeeld in 2023)

Best beoordeelde Chromecast – onze nummer 1 van 2023

De Google Chromecast met Google TV en in 4K HDR is je beste vriend als het gaat om het vinden van een goede Chromecast. Waarom? Dát is namelijk de beste Chromecast van het moment. Het ondersteunt van allerlei fantastische kwaliteitsonderdelen (Lees: HDR, Dolby Atmos en een 4K Ultra HD beeldresolutie), is makkelijk in gebruik te nemen en is ontzettend scherp geprijsd. Wat ons betreft heb je niet veel meer te wensen.

Introductie

Hét apparaat waarmee je niet-slimme televisies slim kan maken, is de Chromecast. Wat we daarmee bedoelen? Dat je draadloos de ‘inhoud’ van je smartphone of tablet naar je tv kunt sturen. Het maakt het gemakkelijk om series en films van bijvoorbeeld Netflix, Amazon Prime Video of vtmgo op je televisie af te spelen. Of misschien heb je wel een feestje en heb je baat bij wat achtergrondmuziek, dat je op Spotify hebt samengesteld.

Google heeft de afgelopen jaren de Chromecast constant geïnnoveerd, om ervoor te zorgen dat de gebruikers een ultieme ervaring kunnen beleven. De Chromecast biedt ongeëvenaarde flexibiliteit in de manier waarop je van je favoriete media geniet. In dit artikel lees je over de vijf beste Chromecasts van het moment. We hebben een uitvoerige zoektocht gedaan, zodat jij dat zelf niet hoeft te doen. In de kooptips vind je vijf belangrijke dingen om naar te kijken bij de aanschaf en in de veelgestelde vragen worden je laatste twijfels weggenomen.

Kooptips: 5 belangrijke dingen om naar te kijken bij het aanschaffen van een goede Chromecast

Lees de volgende kooptips aandachtig door en je zal hoe dan geen betere Chromecast aanschaffen dan er op het moment op de markt is.

 1. Beeldkwaliteit
  Niet iedere Chromecast levert dezelfde beeldkwaliteit. Waar je voor moet kiezen, ligt vaak ook aan je eigen televisie. Als je zelf een 4K televisie hebt, dan kies je niet voor een Chromecast met een lage beeldresolutie. Je maakt in dat geval niet gebruik van wat je televisie kan bieden en dat is natuurlijk doodzonde. Weet wel dat hoe hoger de beeldkwaliteit, hoe duurder je Chromecast in aanschafprijs zal zijn.
 2. Aansluiting internet
  In veel gevallen is het zo dat je voor de aansluiting van je Chromecast alleen gebruik kan maken van het draadloze internet. Maar, vanwege verschillende voordelen, wil je misschien wel liever een mogelijkheid tot een bekabelde aansluiting. We geven je alvast een hint: kijk alvast naar de nummer 4 en 5 in deze lijst, deze bieden beide opties.
 3. Afstandsbediening
  Sommige Chromecasts zal je met een afstandsbediening kunnen bedienen. Dit is handig, omdat je op zo’n moment niet afhankelijk bent van bijvoorbeeld je mobiele telefoon of andere aansturingsmogelijkheden. Weet wel dat de kwaliteit van de afstandsbediening wel hoog moet zijn, om je daadwerkelijk dat comfort te kunnen bieden.
 4. Content
  Op je telefoon zal je eigenlijk alles wel kunnen afspelen, maar je wil eigenlijk dat dat op de Chromecast ook kan. Op deze manier bouw je bijvoorbeeld dat gemak van het gebruik van een afstandsbediening in. Als je de apps op de Chromecast beschikbaar hebt, weet dan wel dat het interne geheugen niet eindeloos is en dat je dus misschien keuzes moet maken. Bovendien wordt ook niet gegarandeerd dat alle apps beschikbaar zijn.
 5. Services
  Een service als Google TV kan het gemak van je Chromecast aanzienlijk verhogen. Van alle mogelijkheden tot films en series op één plek tot aan stembediening: je kan het je zo gek niet bedenken.

5 Beste Producten

#1 Google Chromecast met Google TV – 4K HDR 

Prijs: €69,90

+ werkt in combinatie met een 4K Ultra HD beeldresolutie + HDR
+ inclusief Google TV
– werkt alleen via een WiFi-verbinding

Het is de Chromecast met ongeveer alle specificaties voldoet aan je wensen. Anders dan andere Chromecasts is beschikbaar voor een 4K Ultra HD beeldresolutie, HDR, Google TV en Dolby Atmos ondersteuning én een bediening door middel van een afstandsbediening. Daarmee is het beeld vier keer scherper dan een full HD resolutie. In combinatie met de HDR (High Dynamic Range) worden de contrasten en kleuren in het beeld nóg mooier. De Dolby Atmos zegt iets over dat je kan werken met een goede geluidskwaliteit. Je weet wel, zo’n geluid dat door sommige bioscoopzalen galmt en waar je het gevoel hebt dat je er echt ‘in’ zit.

Het enige dat je nodig hebt om de Chromecast te kunnen verbinden, is je telefoon en toegang tot het internet. Of je een Android of Apple toestel hebt, maakt overigens niet uit. Helaas is het niet mogelijk om via een internetkabel de Chromecast aan te sluiten, het heeft immers geen LAN-poort. Oh ja, vergeet ook niet dat je een stopcontact nodig hebt en dat je tv is uitgerust met een (extra) HDMI-poort, zodat je de verbinding met je tv maakt. Het maakt de installatie van de Google Chromecast met Google TV – 4K HDR in ieder geval makkelijk en snel, zoals je dat van Google kan verwachten.

In dit geval gaat het om een Google Chromecast mét Google TV, zoals je wellicht al hebt gelezen. Je kan hierdoor via je spraak vragen naar een specifieke titel of zoeken op bepaalde aspecten zoals acteur of genre. Bovendien wordt alles van je favoriete streamingdiensten door Google georganiseerd. Je hoeft niet tussen apps te schakelen, maar kijkt gewoon lekker rond. Verder zijn er nog voordelen aanwezig zoals het ontvangen van persoonlijke aanbiedingen, op basis van wat je hebt gekeken. Of je hier nu echt op zit te wachten, mag je zelf bedenken. In ieder geval kan je er je voordeel uithalen, door deze Chromecast aan te schaffen.

#2 Google Chromecast 3

Prijs: €44,00

+ goedkope variant van een Chromecast
+ veel verkocht item en voor velen van voldoende kwaliteit
– geen 4K ondersteuning

De Google Chromecast 3 is een van de meest verkochte Google Chromecasts. Deze is niet erg duur, biedt de ondersteuning waar je om vroeg en is, net zoals de nummer één, makkelijk in gebruik te nemen. De Chromecast is licht en dun, waardoor je deze makkelijk wegwerkt en eigenlijk niet het idee hebt dat deze ergens aanwezig. Dat komt natuurlijk ook door de mooie zwarte kleur waarin deze variant wordt uitgebracht. Gezien de meeste televisies aan de achterkant zwart zijn, valt het hier goed in weg.

Hoewel de beeldkwaliteit dan wel niet fantastisch is, is er bij deze variant toch wel zeker verbetering opgetreden ten opzichte van de voorgaande variant. Dat heeft alles te maken met de fps (frames per second). Dit is bepalend voor de beeldkwaliteit van een video. Hoe lager de fps, hoe meer kans er bestaat op een haperend beeld. De upgrade naar 1080P op 60 fps geeft overigens een prima beeld, voor de mensen die hier geen hoge eisen aan stellen. De Google Chromecast 3 is een apparaat voor de gemiddelde persoon, de gemiddelde persoon die al snel tevreden is en meer waarde hecht aan de uiteindelijk werking (streamen naar je televisie).

In principe is het enige dat je hoeft te doen het installeren van de app en ervoor zorgen dat de Chromecast en het apparaat vanaf waar je streamt, op hetzelfde netwerk zijn aangesloten. Verder moet je Chromecast op elektriciteit zijn aangesloten. Het enige dat je nog rest is om in je favoriete streamingsapp het cast-icoontje te vinden, hier op te drukken en je favoriete serie/ film of muziek af te spelen. Hoewel de Chromecast dus erg goed geprijsd is, snap je wel dat hier ook een aantal nadelen aan verbonden zit. Zo heb je geen toegang tot Google TV, worden beelden met een 4K-resolutie niet ondersteunt en zal je ook geen ondersteuning voor Dolby Atmos tegenkomen. Het maakt het allemaal ‘net niet’, al kunnen we begrijpen dat het zeker genoeg mensen aan hun wensen voldoet.

#3 Google Chromecast met Google TV – HD

Prijs: €39,99

+ goede prijs-kwaliteitverhouding
+ maakt verouderde televisies weer slim
– geen 4K ultra HD beeldkwaliteit
– geen Dolby Atmos ondersteuning

Dan denk je inderdaad: wat is nu eigenlijk het verschil met de nummer 1. Want hoewel het geen ondersteuning voor Dolby Atmos geeft, is het wel inclusief Google TV, bediening met afstandsbieding en geeft het ondersteuning voor HDR. En toch, toch is deze variant bijna twee keer goedkoper dan het bedrag dat bij de nummer één staat te pronken. We kunnen gelijk met de deur in huis vallen dat het verschil in prijs niet alleen aan die Dolby Atmos ondersteuning ligt. Sterker nog, het gaat met name om het verschil in beeldkwaliteit.

In plaats van het streamen in 4K ultra HD, moet je nu genoegen nemen met 2K HD, of in ieder geval 1080p HDR. Het geeft een soort middenweg aan van de nummer één en twee. Je schaft deze variant aan als je niet de ‘allerlaagste’ kwaliteit wil, maar ook niet te veel geld eraan wil uitgeven. Je bestuurt de Google Chromecast met Google TV – HD via Google Home, een app en de afstandsbediening. Het enige dat je nodig hebt is een tv met HDMI-aansluiting, een vrij stopcontact en mogelijkheid tot een internetverbinding. Al je favoriete streamingsapps kan je overigens met gemak op de Google Chromecast installeren. Gezien het gaat om een intern geheugen van wel 5 GB, kan je wel begrijpen dat dat meer is dan alleen tv-Vlaanderen en Netflix. Ook telenet en vtmgo zijn diensten die je daarnaast nog kwijt kan.

De recensies over deze Chromecast zijn wederom overwegend positief. De installatie is binnen een kwartiertje gepiept en wat ‘oudere’ modellen televisies, waarbij apps niet meer worden ondersteund, worden opnieuw ‘slim’ gemaakt. De interface is erg gebruiksvriendelijk en alles wordt in goede kwaliteit afgespeeld. Althans, dit hangt ook redelijk af van je eigen internetsterkte. Hoe mooi een apparaat als de Chromecast is en hoe goed je televisie dan wel niet mag zijn, als je internet ruk is, dan speelt alles op een ietwat ongemakkelijke wijze af.

#4 Nokia – Streaming Box – 8000 – 4K Ultra HD – Android – TV Box

Prijs: €89,95

+ zowel via WiFi als met een ethernet kabel aan te sluiten
+ streamen in 4K Ultra HD
– aangestuurd via Android
– intern geheugen niet uitbreidbaar

We know, het is inderdaad geen Google Chromecast en hij is ook nog eens heel wat duurder dan alle varianten die deze Nokia – Streaming Box – 8000 – 4K Ultra HD – Android – TV Box voor gingen. Echter moet je je realiseren dat er meer bestaat dan een Goolge Chromecast en de lijst aan verschillende Chromecasts niet eindeloos is. Tenminste, ‘moeten’ is een groot woord. We nemen in ieder geval de gelegenheid met beide handen aan om je te laten nadenken over misschien wel het meest beste alternatief dat er op de markt is.

Deze streaming box heeft in zeker opzicht dezelfde functie als een Chromecast. Met deze streaming box, stel je jezelf in staat op je normale tv toch je favoriete streamingdiensten aan te slingeren. Met de 4K Ultra HD, die deze box inderdaad aan je gunt, kijk je naar een haarscherp beeld. Dit heeft de nummer één uit deze lijst ook, dus waarom zou je meer betalen voor hetzelfde. Nou, omdat het in degelijke zin niet helemaal hetzelfde biedt. Afgezien van een installatie via WiFi, heb je namelijk ook de mogelijkheid om de streaming box via een ethernet kabel aan te sluiten. Dit maakt de verbinding meer stabiel, hoe fijn is dat!

Verder wordt de Nokia streaming box geleverd met een afstandsbediening, waar je de hele boel mee kan besturen. De apps waar je van wil streamen, download je in de Google Playstore. Je leest het goed: het gaat dus via een door Android bestuurd systeem. Het maakt dat je eigenlijk alle streaming apps wel kunt downloaden, maar er komt geen Apple aan te pas. Voor sommigen is dit een nadeel, anderen zullen er alleen maar blij zijn en weer anderen zal het eigenlijk niet veel uitmaken. Een nadeel dat voor veel meer geldt, is dat het geheugen niet uitbreidbaar is. In principe niet erg als je bedenkt dat je ook kan stromen vanaf je telefoon, maar wel erg als je liever je telefoon achterwege laat en alleen via de box wil streamen.

#5 Apple TV (2021) – 4K – 64GB

Prijs: €149,00

+ 4K Ultra HD beeld
+ gebruiksvriendelijke afstandsbediening
+ de voordelen van Apple zoals je die gewend bent
– aan de prijzige kant

Tja, het kon eigenlijk niet ontbreken, dé Apple TV. Met een 4K Ultra HD beeld kijk je in ieder geval binnen een paar oogwenken je favoriete lievelingsseries, films en andere programma’s. Dat beeld wordt overigens nog veel beter door de HDR en Dolby Vision. Beelden lijken levensecht, zijn haarscherp, hebben mooie contrasten en lijken bijna op je af te komen. Natuurlijk wil je in het geval van een Apple TV ook zelf in bezit zijn van één of meerdere Apple devices. Door middel van Airplay is het namelijk mogelijk om programma’s via je iPad of iPhone af te spelen. Zoals je van Apple gewend bent verloopt dit vlekkeloos en is de verdere besturing ook ontzettend fijn in gebruik.

Bij de Apple TV krijg je onder andere de Siri Remote geleverd. Deze lichte, kleine afstandsbediening heeft een stijlvol uiterlijk. Je navigeert met het touch klokpad makkelijk door de menu’s. Wat eveneens goed te doen is, is het kalibreren van je beeld met de Color Balance functie. Het maakt dat alles goed in verhouding komt te staan en het beeld als beste tot zijn recht komt. Verder kunnen we je verblijden met een super A12 Bionic Chip processor. Een hele mond vol: maar waar het eigenlijk op neer komt is dat alles smooth verloopt. ‘Alles’ komt in dit geval neer op het opstarten van apps en het voorkomen van haperingen tijdens het kijken of gamen.

Apple zou Apple niet zijn als ze, in ieder geval voor hen, meerdere voordelen in de vorm van services aanbieden. Je kan streamen via Netflix en Apple TV+, maar ook via zoiets als Apple Arcade en Fitness+. Het enige dat jij moet leveren is een (bekabelde) internetverbinding en natuurlijk je televisie. Wel wat vervelend is dat je zelf ook een HDMI-kabel moet aanschaffen. Dat maakt alles wel vrij prijzig, gezien je ook al zo’n honderdvijftig euro hebt neergelegd voor alleen de Apple TV (2021) – 4K – 64GB zelf.

Conclusie

Van je verouderde televisie of televisie zonder bepaalde services, maak je ineens een slimme televisie. Alles is te danken aan je aanschaf van een Chromecast. Van bediening met je stem, verschillende beeldresoluties, mogelijkheden tot ondersteuning van bijvoorbeeld Dolby Atmos: you name it, een Chromecasts brengt het naar je toe.

Zie de Chromecast als een betrouwbare en handige manier om van je content te genieten. Het is een krachtige en vooral betaalbare streamingsoplossing die de manier waarop we entertainment beleven, voorgoed heeft veranderd. Het enige dat jij levert is de inlog tot bepaalde streamingsdiensten, een stopcontact en internetverbinding voor de aansluiting en een paar tientjes om het gevaarte daadwerkelijk aan te schaffen. Organiseer binnenkort nog een filmavond met vrienden of nodig je crush uit voor een romantisch avondje op de bank, onder het genot van een hapje en een drankje.

Veelgestelde vragen

Wat is een Chromecast en hoe werkt het?

De Chromecast is een streamingapparaat dat je kunt aansluiten op de HDMI-poort van je televisie. Het stelt je in staat om draadloos content van je smartphone, tablet of computer naar je tv te streamen. Met behulp van de Google Home-app kun je de Chromecast bedienen en de gewenste content naar het grote scherm casten. Er bestaan overigens ook andere streaming boxen, die in principe hetzelfde werk verrichten maar zichzelf geen Chromecast mogen noemen.

Welke streamingdiensten zijn beschikbaar op de Chromecast?

De Chromecast ondersteunt een breed scala aan populaire streamingdiensten, waaronder Netflix, YouTube, Disney+, Spotify, Amazon Prime Video en nog veel meer. De lijst met ondersteunde apps groeit voortdurend, dus controleer regelmatig of je favoriete dienst beschikbaar is. Ook steeds meer ‘landgebonden’ diensen worden beschikbaar, zo zou je ook programma’s van vtmgo of NPO kunnen streamen.

Kan ik Chromecast gebruiken zonder wifi-verbinding?

Nee, om de Chromecast te gebruiken, heb je een wifi-verbinding nodig. De Chromecast maakt draadloos verbinding met je wifi-netwerk om content van je apparaten naar je televisie te streamen.

Heb ik een abonnement nodig om de Chromecast te gebruiken?

Voor sommige streamingdiensten is een abonnement vereist om toegang te krijgen tot hun inhoud. Als je bijvoorbeeld Netflix of Disney+ wilt gebruiken, moet je een abonnement op deze diensten hebben om de films en series te bekijken.

Vorige blog

Zo verleng je een UTP kabel

Volgende blog

Bekende mensen met een kunstgebit