Bekende mensen met een kunstgebit

Een kunstgebit, ook wel bekend als een prothese, is een tandheelkundig hulpmidden dat wordt gebruikt om ontbrekende tanden te vervangen. Sommige mensen hebben een volledige prothese, anderen slechts een partiële prothese. Die laatste groep mist slechts een aantal tanden en heeft niet een heel kunstgebit nodig.

Het kan zijn dat je tanden bent verloren door tandbederf, tandvleesaandoeningen of misschien wel een ongeval. Veel mensen met een kunstgebit voelen doorgaans gevoelens van schaamte. Met name de wat jongere mensen, dus die zichzelf nog niet oud en bejaard achten, lijken er moeite mee te hebben. In deze blog willen we je in ieder geval op het hart drukken dat je niet de enige bent. Een aantal bekende mensen lopen namelijk met een (partiële) prothese rond. Lees: een blog over bekende mensen met een kunstgebit.

Bekende mensen met een kunstgebit

Weet dat het sowieso nog vrij moeilijk is om nou precies te achterhalen wie wel of niet een kunstgebit heeft. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld wel ‘iets’ aan hun gebit gedaan, maar dat slaat niet per definitie op een kunstgebit. We did our very best en hebben er een aantal gevonden. Overigens is de lijst ook aangevuld met bekende mensen die wel degelijk iets aan hun gebit hebben gedaan.

#1 Clark Gable

Leeftijd: 59 jaar (1 februari 1901 – 16 november 1960)

Hij leeft dan al wel een lange tijd niet meer, het was daarentegen wel iemand die niks gaf om zijn kunstgebit. Tenminste, hij was er blij mee, maar het feit dat hij er eentje op jonge leeftijd al droeg, deed hem niet zo veel.

Nu vraag je je misschien af wie Clark Gable is. Clark Gable was een beroemde Amerikaanse acteur. Hij staat bekend om zijn iconische rol als Rhett Butler in de klassieke film ‘Gone with the Wind‘. Gable was een van de grootste filmsterren uit de jaren 30 en 40 en won een Academy Award voor Beste Acteur voor zijn rol in ‘It Happened One Night‘. Zijn charismatische uitstraling en talent maakten hem geliefd bij het publiek over de hele wereld.

#3 Dave en Donny Roelvink

Leeftijd Dave: 29 jaar, (13 maart 1994 – heden)
Leeftijd Donny: 25 jaar (17 december 1997 – heden)

De gebroeders Roelvink zijn ontzettend eerlijk geweest in hun proces naar een set stralend witte tanden. Zij zijn beide naar Turkije gevlogen om een zogeheten facing te laten doen. Hierbij wordt een soort dun laagje over je eigen tanden heen geplaatst. Doorgaans kiezen mensen voor bijna onnatuurlijk witte tanden. Je haalt er speeltjes mee weg en het is alsof al je tanden precies recht naast elkaar staan.

Heel goed blijkt het echter niet voor je tanden te zijn. Zo zijn ze een stuk gevoeliger en is het proces eigenlijk niet onomkeerbaar. Zo bleek Donny last te hebben van meerdere complicaties en zou hij er zelfs spijt van hebben. Toch een grote chapeau voor beide heren, omdat ze hier zo open over zijn geweest. Je kan het maar beter gelijk, zelf vertellen, toch?

#3 Carice van Houten

Leeftijd: 46 jaar (5 september 1976)

Onze Hollywoodster van eigen bodem heeft er geen geheim van gemaakt dat ze iets aan haar gebit wilde doen en heeft gedaan. Ze kampte al haar hele leven met ontzettend veel gaatjes in alle kiezen en tanden die je maar kon bedenken. Tegenwoordig heeft ze een stralend gebit en een mooie glimlach. Opvallend is dat het nog redelijk ‘natuurlijk’ oogt, in tegenstelling tot veel andere bekende mensen. Zij kiezen doorgaans voor zo wit en strak mogelijk: niet echt natuurlijk, dus.

Carice van Houten heeft in talloze grote films gespeeld en is ook bekend van haar deelname aan de populaire serie Game of Thrones. In juni 2023 gaf ze aan het allemaal wat rustiger aan te doen en te verlangen naar het theater, of de ‘klei’, zoals ze dat zelf noemde.

#4 George Clooney

Leeftijd: 62 jaar (6 mei 1961)

George Clooney, de man met de glimlach. Bekend als acteur, scenarioschrijvers regisseur, winnaar van een Oscar (zowel als acteur als producent) en een bovenal zeer aantrekkelijke man, aldus velen. Het is geen geheim dat ook hij iets aan zijn tanden heeft laten doen. Wederom gaat het om een zogeheten facing, of in ieder geval zijn z’n tanden opgeknapt met een laagje fineer.

Nemen we het hem kwalijk? Nee, absoluut niet. Sterker nog, iedereen mag in principe gewoon doen aan zijn of haar lichaam wat gewenst is. Echter hebben veel mensen er een mening over en is het niet altijd nodig.

#5 Emma Watson

Leeftijd: 33 jaar (15 april 1990)

De actrice die bijna iedereen kent als Hermione in ‘Harry Potter’, droeg tijdelijk neppe tanden. Dit gebeurde tijdens de opnames van een van de films. In het boek werd namelijk beschreven dat haar personage uitzonderlijk lange voortanden zou hebben, wat Emma Watson zelf niet heeft. Het leek de director een goed idee dit na te bootsen met neppe tanden. Echter bleek al gauw dat dit in volgende films geen succes zou zijn en is het ook verder niet meer te zien in de films.

Tegenwoordig is Emma Watson nog steeds actief als actrice en wordt ze door velen geadoreerd. Ze is een prachtige verschijning en is goed in wat ze doet.

Neppe tanden

De lijst met bekende mensen met neppe tanden lijkt eindeloos te zijn. We hebben er een aantal geselecteerd en laten zien dat het misschien wel veel vaker voorkomt dan je denkt. Echter zijn neppe tanden niet per definitie hetzelfde als een kunstgebit en daar zijn we ons goed van bewust.

Sowieso zijn mensen nog steeds niet echt open over hun kunstgebit, maar dat is niet de enige reden waarom we het niet vaak tegenkomen. Het ‘weinig’ voorkomen van de protheses komt omdat mondverzorgingsroutine van mensen aanzienlijk is verbeterd en de mondheelkunde ontzettend goed is. Het wordt steeds duidelijker dat veel minder personen een kunstgebit nodig hebben. In principe is dat erg positief, behalve dat het taboe op het dragen van een (partieel) kunstgebit steeds groter wordt. Weet, wederom, dat je niet de enige bent en dat veel mensen iets aan hun tanden laten doen om misschien wel dezelfde reden als jij.

Vorige blog

Beste Chromecast (Beoordeeld in 2023)

Volgende blog

Nike retourneren: een handig stappenplan