Alles wat je moet weten voor je een huisdier neemt

Een lief katje om mee te knuffelen of een trouwe hond om mee te gaan wandelen. Een huisdier is als een vriend. Maar vergis je niet, die lieve dieren brengen ook wel wat verantwoordelijkheden met zich mee. Hieronder lees je alles wat je moet weten vooraleer je een huisdier overweegt.

Welk huisdier?

Een eerste vraag die je jezelf moet stellen, is welk huisdier het best bij jouw situatie en in jouw dagelijks levensstijl past. Ben je niet zo vaak thuis? Kies dan een dier dat iets minder verzorging en aandacht nodig heeft. Hou er ook rekening mee dat een dier ook zijn of haar persoonlijke ruimte nodig heeft. Een appartement is bijvoorbeeld minder geschikt voor een grote hond.

Lange termijn

De keuze voor een huisdier mag je niet impulsief nemen. Huisdieren leven gemakkelijk 10 jaar of langer. Hou er dus rekening mee dat het om een langetermijninvestering gaat. Hoe zal jouw leven er binnen vijf jaar uitzien? Denk aan veranderingen op het werk of gezinsuitbreiding. Zal jouw huisdier dan nog altijd in jouw levensstijl passen?

Tijdsinvestering

Niet alleen op lange termijn vraagt een huisdier een investering, ook op dagelijkse basis moet je er intens mee bezig kunnen zijn. De kattenbak schoonmaken, je hond meerdere keren per dag uitlaten, je kat voldoende spel- en krabmogelijkheden geven… Je bent er gemakkelijk een uur of twee per dag mee bezig. En een hond heeft dan ook nog eens de wekelijkse training nodig in een hondenschool. Een must als je je hond goed wil opvoeden.

Financiële investering

Je hoort het al. Een huisdier vraagt niet alleen tijd, maar ook geld. Kwalitatieve voeding, zoals Trovet, vormt een maandelijkse kostenpost . Uiteraard hangt dat wel af van het dieet en de grootte van je huisdier. Maar ook de bezoekjes bij de dierenarts lopen al snel op. Denk maar aan regelmatige controles, vaccinaties, ontwormingen en onverwachte accidentjes.

Veilig en gezond

Eens je beslist hebt om een huisdier te nemen, is het van cruciaal belang dat je ervoor zorgt dat hij of zij zich veilig en gezond voelt in jouw huis. Maak bijvoorbeeld een hoekje vrij in de hobbykamer, waar je het mandje zet. Ook jouw huisdier heeft af en toe nood aan me-time. En voorzie altijd een vers bordje aangepaste voeding zoals Calibra en een kommetje vers water. Zo blijft hij of zij ook helemaal gezond!

Vorige blog

Bouwbedrijven stappen over op duurzaam bouwen