close up photo of smartphone
Photo by Torsten Dettlaff on Pexels.com

1 op vinkje WhatsApp: reden tot paniek?

Paniek! Je verstuurde net een berichtje naar iemand, maar er staat nog maar 1 vinkje. Hoewel je wel ongeveer weet wat dat betekent, is het allerbelangrijkste daar aan: waarom wordt het niet ontvangen? Misschien heb je nú het advies van een vriendin nodig of sta je nú in de supermarkt en weet je niet meer welke havermelk van welk merk je nou moest kopen.

What to do and what to expect? We vertellen je in ieder geval al dat je niet in paniek hoeft te raken. Dat is mede omdat het meerdere redenen heeft dat je slechts één vinkje ziet in een Whatspp-gesprek. In deze blog lees je wat het vinkje überhaupt betekent en nog veel meer relevante informatie. Wij zouden zeggen: laat je telefoon dus even los en begin gauw met lezen.

Wat betekent het ene vinkje op Whatsapp?

Als je op je mooie telefoon een Whatsapp-berichtje stuurt naar een vriend, familielid, geliefde of ander persoon, dan kan het zijn dat het bericht maar één vinkje heeft. Dat heeft de volgende betekenis:

  • Het bericht is verzonden, maar nog niet aangekomen bij de ontvanger

In het geval van een tweede vinkje, is het bericht zowel verzonnen als aangekomen bij de ontvanger. Het ene vinkje heeft dus niks met jouw internet, telefoon of whatever te maken. Het ‘probleem’ ligt echt bij de ontvanger.

Redenen voor het ene vinkje op Whatsapp

Dat degene naar wie je het bericht verstuurd het bericht niet ontvangt, kan meerdere dingen betekenen. We hebben ze voor je op een rijtje gezet. Bedenk wat de meest logische optie is en leg je er eventueel bij neer. Lees:

#1 De ontvanger heeft geen toegang tot het internet

Natuurlijk is het voor het ontvangen van berichten essentieel dat de ontvanger toegang heeft tot het internet. Misschien is deze persoon niet gezegend met hetgeen dat ‘mobiele data’ heet en is deze dus even onbereikbaar. Degene kan ook zijn eigen internet hebben uitgezet. Dit doen mensen steeds geregelder, om zich los te koppelen van de online wereld en even de focus offline te behouden. Een andere optie is natuurlijk de vliegtuigstand, waar je geen toegang meer hebt tot mobiele data en in principe je wifi ook automatisch uitschakelt.

#2 De ontvanger heeft zijn telefoon uit staan

De batterij is leeg of de ontvanger heeft zijn telefoon zelf uitgezet. In dit geval is er letterlijk geen connectie met het internet te maken, al zou iemand dat winnen. Je kan dit controleren door even te bellen. Mocht je direct naar voicemail worden gestuurd, dan is het uitstaan van de telefoon een aanzienlijke optie. Maar, dat iemand zijn telefoon niet opneemt, kan ook weer tig redenen hebben en dus is het ‘proberen’ misschien verwaarloosbaar.

#3 De ontvanger heeft je geblokkeerd

Tja, om een bepaalde reden, waar je waarschijnlijk zelf wel van op de hoogte bent, heeft de ontvanger je geblokkeerd. Je berichtjes komen niet aan, maar ook de profielfoto en status zullen niet meer zichtbaar zijn. Je kan hier eigenlijk niks aan doen, behalve ‘hopen’ dat de ontvanger je weer deblokkeert. Heb je geen idee waar de blokkade vandaan komt, dan is het een optie om een gemeenschappelijk contact hier naar te informeren.

#4 Het telefoonnummer is niet meer in gebruik

De meest onwaarschijnlijke optie is dat het telefoonnummer niet meer in gebruik is. Je kan het nummer dan op geen enkele manier meer bereiken. Geen telefoontje, sms’je en dus ook Whatsapp-berichtje komt er doorheen. Niet erg, mits je natuurlijk het nieuwe nummer van de ontvanger in je bezit hebt. Het zou zonde zijn dat je door een dergelijke reden het contact met iemand verliest. Als de ontvanger een nieuw nummer aanneemt, zal je dat waarschijnlijk wel in de app zien, omdat die instaat is alle gegevens over te zetten. Alle contacten worden bericht van het nieuwe nummer.

Andere vinkjes op Whatsapp

Zoals we al vertelden, zijn er ook ‘andere’ vinkjes op Whatsapp. De betekenis hiervan is:

  • Twee grijze vinkjes: het bericht is zowel verstuurd als ontvangen.
  • Twee blauwe vinkjes: het bericht is verstuurd, ontvangen én gelezen door de ontvanger. Hiermee kan je dus zien of iemand je ‘negeert’ of niet.

De vinkjes hebben een vrij duidelijke betekenis, dachten wij zo. Echter is hier wel een ‘maar’ aan te hangen. Er bestaat tegenwoordig een optie dat je je leesbewijzen (de blauwe vinkjes) uitzet. Wanneer de ontvanger dan ook nog eens niet laat zien wanneer hij (voor het laatst) online is (geweest), dan weet je eigenlijk nooit of de ontvanger het al heeft gelezen en bewust niet of wel reageert. Met andere woorden: soms heb je nog steeds niks aan de blauwe vinkjes.

Waarom mensen niet reageren op een bericht

Ontvangen of niet, gelezen of niet, er zijn altijd redenen waarom mensen niet reageren op een bericht. Het gaat dan niet per definitie om een negatieve reden. Denk bijvoorbeeld aan:

  • De ontvanger is simpelweg druk
    Werk, school, vakantie, familie(problemen). You name it en het kan voorkomen. Het zijn redenen voor mensen om een bericht even te parkeren, even afstand te nemen van hun telefoon of in ieder geval de constante stroom aan het heen-en-weer-berichten.
  • De ontvanger vergeet om te reageren
    Lullig of niet, het kan zijn dat de ontvanger vergeet het bericht te beantwoorden. Hij of zij heeft het gezien en wil wel antwoorden, maar raakte op dat moment net afgeleid. Tja, kan gebeuren, toch?
  • De ontvanger kiest ervoor het bericht links te laten liggen
    Geen interesse, geen zin, geen moeite en dus geen reactie. Wellicht is het bericht verwarrend of onduidelijk en dus geen reactie. Niet de meest vriendelijke optie, wel een sterke move.
  • De ontvanger heeft geen notie van het bericht
    Misschien heeft de ontvanger zijn telefoon niet mee, is het per ongeluk in het berichtencentrum verdwenen of ben jij simpelweg vergeten de verzendknop in te drukken.

Dus, een persoon kan meerdere redenen hebben om niet te reageren op een bericht. Een persoon kan om meerdere redenen een berichtje niet kunnen ontvangen. Een persoon kan er bewust voor kiezen het ontvangen uit te stellen, te negeren of tegen te houden. 1 vinkje op Whatsapp is geen reden tot paniek, afhankelijk van de invulling op die redenen.

Vorige blog

Beste oled tv (beoordeeld in 2023)

Volgende blog

Plusminusteken: betekenis en gebruik uitgelegd