/

Wat is het salaris van een forensisch onderzoeker?

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op het salaris van een forensisch onderzoeker, waardoor uiteindelijke inkomen kan variëren. Dit zijn factoren als opleiding, ervaring en toeslagen. Gemiddeld verdiend een forensisch onderzoeker ongeveer tussen de €25.000 en €45.000 bruto per jaar. Het salaris kan oplopen wanneer de onderzoeker zich bijvoorbeeld specialiseert tot operationeel expert, die zich meer richt op de analyse van het onderzoek.

Wat doet een forensisch onderzoeker?

Een forensisch onderzoeker is degene die bij een misdaad alle sporen onderzoekt. Het wordt gezien als het voorwerk dat kan leiden tot bewijs bij een rechtszaak. Een forensisch onderzoek wordt ook wel een gerechtelijk onderzoek genoemd, forensisch betekent namelijk gerechtelijk. De onderzoeker is niet alleen verantwoordelijk voor het opsporen van vingerafdrukken en haren, maar zoekt ook naar eventuele verbanden tussen slachtoffer en misdadiger.

Specialismen van een forensisch onderzoeker

Binnen het onderzoeksteam zijn er drie groepen forensische onderzoekers te onderscheiden. Dit zijn forensisch onderzoek plaats delict verkeer, forensisch onderzoek plaats delict en forensisch onderzoek laboratorium.

Forensisch onderzoek plaats delict verkeer

Het team dat zich richt op het verkeer bij het plaats delict. De onderzoekers zoeken naar sporen van voertuigen, gebruiken gegevens uit de omgeving om bijvoorbeeld te bepalen hoe hard er werd gereden.
Deze onderzoekers ondersteunen ook de politie bij het spreken van getuigen, om er zo achter te komen hoe het ongeluk of de vlucht van een verdachte kon plaatsvinden.

Forensisch onderzoek plaats delict

Deze onderzoekers zijn net als het vorige team aanwezig op het plaats delict, maar richten zich tot een gedetailleerder niveau. Gedurende het onderzoek wordt er gekeken naar ‘wat als?’, ofwel naar verschillende scenario’s. Hiervoor wordt genetisch materiaal op het plaatsdelict verzameld. Er wordt ook gekeken naar zaken die niet lijken te kloppen. Een voorbeeld zou kunnen zijn als het lijkt dat een alleenstaand persoon alleen is overleden, maar er veel persoonlijke eigendommen lijken te missen. Ook deze onderzoekers werken met veel andere specialisten van onder andere de politie samen.

Forensisch onderzoek laboratorium

De meest secure personen zijn bij deze afdeling aan het werk. De verzamelde sporen van het plaatsdelict worden hier onderzocht. Het genetisch materiaal kan worden vergeleken met DNA uit een databank. Sporen worden verzameld vanaf de meest ‘willekeurige’ gebruiksvoorwerpen. Ze zoeken naar, analyseren en waarborgen sporen voor het uiteindelijke bewijs.

Forensisch onderzoek in Nederland

In Nederland wordt het forensisch onderzoek vaak uitgevoerd door het NFI, het Nederlands Forensisch Instituut, voorheen bekend als het Gerechtelijk Laboratorium. Het onderzoek wordt geleid door één persoon die verantwoordelijkheid draagt voor een correcte uitvoering. Het NFI werkt slechts in opdracht en zoekt dus zelf geen plekken waar strafbare feiten zijn gepleegd.

Het NFI richt zich niet alleen op de uitvoering van het forensisch onderzoek, maar is ook continu in beweging om bestaande forensische technieken te vernieuwen en te vervangen. Het wetenschappelijk onderzoek wordt in samenwerking gedaan met universiteiten en personen uit het bedrijfsleven.

Het forensisch onderzoeken is niet alleen het verzamelen en analyseren van materiaal, maar ook het verwerken. Bij elk onderzoek komt er veel papierwerk om de hoek kijken. De administratie is soms groter dan men op het eerste oog denkt.

Hoe word je een forensisch onderzoeker?

De meeste forensische onderzoekers hebben hun hart liggen bij de bèta-vakken, zoals natuurkunde en biologie, vanwege de nodige kennis binnen deze vakgebieden. Er zijn verschillende mogelijkheden om een forensisch onderzoeker te worden. Dit zijn onder andere:

  • Een 4-jarige opleiding tot een bachelor Forensisch Onderzoek in het hoger beroepsonderwijs (HBO). Deze kan gevolgd op onder andere de Hogeschool van Amsterdam of Hogeschool Saxion. Minimaal opleidingsniveau om de bachelor te starten is een havo of MBO-4 diploma.
  • Personen met een WO-master criminologie. Zij hebben een bepaalde basis opgedaan die geschikt is voor het werk als forensisch onderzoeker. Vaak volgen zij nog meer specifieke opleidingen en cursussen om zich beter te ontwikkelen.
  • Via de Politieacademie is een 12-weekse opleiding tot politiemedewerker specifieke inzet te volgen. Om dan een forensisch onderzoeker te worden, volg je daarna de opleiding tot basis plaats delict onderzoek. Heb je deze opleiding afgerond? Dan kan is de volgende stap om je verder te specialiseren, zodat je je kan aansluiten bij een van de teams.

Er zijn talloze personen uit hele andere beroepssectoren die zich willen laten omscholen tot forensisch onderzoeker en natuurlijk is dat mogelijk. Het leidt er toe dat er zich onderzoekers begeven met ieder nog eigen specifieke kennis. Dit kan zomaar eens van pas komen.

Vorige blog

Wat is een condensator en wat doet het?

Volgende blog

Wat is een percentielscore?