/

Beste co2 meter (Beoordeeld in 2023)

Best beoordeelde co2 meter – onze nummer 1 van 2023

Voor ons is de nummer één co2 meter de Solhouse Professionele co2 meter. Deze wordt veel gebruikt in de horeca omdat hij grotere afstanden gemakkelijk kan aflezen. Ook zit er een thermostaat en koolstofdioxide meter op. Door te werken met groen, geel, oranje of rood kan je snel zien of de luchtkwaliteit naar behoren is in jouw woning. Wil je meer weten over de beste co2 meter van dit moment? Ga dan naar onder om meer over dit apparaat te lezen. 

Introductie

Loop je steeds hoestend door huis terwijl je helemaal niet rookt. Heb je een drukkend gevoel op de borst in je eigen woonkamer? Of heb je vaak last van hoofdpijn nu je veel thuis aan het werk bent? Dit kan allemaal komen door de luchtkwaliteit in je woning. Een slechte luchtkwaliteit kan direct merkbaar zijn in je gezondheid. Zo krijg je last van je keel, longen of kan je erge hoofdpijn krijgen. Daarom is het slim om een co2 meter in huis te nemen om de luchtkwaliteit te monitoren. 

In dit artikel helpen wij je bij het maken van de beste keuze. Zo geven wij je een top 5 aan goede co2 meters waaruit je kan kiezen. De beste co2 meters staan hiertussen voor een schappelijke prijs. Daarbij krijg je ook een aantal kooptips. Want het is goed om kritisch te blijven wanneer je een co2 meter aanschaft. 

Kooptips: 5 belangrijke dingen om naar te kijken bij het aanschaffen van een goede co2 meter 

Makkelijk te begrijpen 

Wanneer je een co2 meter aanschaft wil je wel weten waar je naar zit te kijken. Dus wat betekenen de cijfers die je ziet en wanneer is het vochtgehalte te hoog? In sommige gevallen wordt er gewerkt met kleuren zodat je het makkelijk kan begrijpen. 

Meerdere functies 

Een co2 meter die de luchtvochtigheid meet is natuurlijk leuk. Maar zijn er ook extra functies? Denk bijvoorbeeld aan de tijd of de temperatuur. Ook is het erg handig wanneer hij gegevens kan opslaan. 

Kan je kalibreren 

Wanneer jij een co2 meter niet kan kalibreren, dan kan je hem beter niet aanschaffen. Het kalibreren van een co2 meter is belangrijk omdat iedere ruimte anders is. Dus ook moeten daar de meetgegevens op aangepast worden. Dit kan niet iedere co2 meter en daar is het goed om hiernaar te kijken voordat je hem aanschaft. 

Opslaan van gegevens

Krijg een beter beeld van je meetgegevens, doordat je gegevens kan opslaan krijg je overzichtelijke grafieken. Op basis van de grafieken kan je dus ook zien op welke momenten de luchtvochtigheid erg hoog was in huis. Hier kan je dan beter naar handelen in het vervolg. 

Hoever kan hij meten 

De ene co2 meter is de ander niet. Zo heb je co2 meters die gemaakt zijn voor kleine ruimtes van 10 vierkante meter. Maar je hebt ook co2 meters die gemaakt zijn voor grote ruimtes of woonkamers. Het is goed dat je dit weet voordat je een co2 meter aanschaft die niet passend is voor jou te meten ruimte. 

5 beste producten

#1 Solhouse Professionele co2 meter 

We trappen af met de beste co2 meter in deze lijst. Wij hebben gekozen voor de co2 meter van Solhouse. Dit is een multifunctionele co2 meter die je voor meerdere doeleinden kan inzetten. Zo is het ook een thermostaat bijvoorbeeld. Hierdoor kan je zien hoe warm het is in huis. Veel mensen hebben tegenwoordige een koolstofdioxide melder in huis hangen. Deze Solhouse Professionele co2 meter is ook een koolstofdioxide meter. Zo laat hij zien wanneer het koolstofdioxide gehalte te hoog ligt en je snel moet gaan ventileren. 

Maar jij hebt deze co2 meter natuurlijk in huis gehaald omdat je het vochtgehalte in huis wil meten en op pijl wil houden. Jij kan heel gemakkelijk een zuivere luchtkwaliteit in huis krijgen door deze Solhouse co2 meter op de juiste plek neer te zetten. Aan de hand van 4 verschillende kleuren kan je zien of de luchtkwaliteit goed is. Wanneer het lampje groen is, dan is de luchtkwaliteit goed en hoef je verder niet te ventileren. Zodra het geel is, kan je beter beginnen met het ventileren van je woning. Bij oranje of zelfs rood zit je helemaal verkeerd. 

Bij een co2 meter wordt er gekeken naar de ppm, dit zijn de hoeveelheid vocht deeltjes die in de luchtzweven. In het midden van het scherm is groot de hoeveelheid ppm te lezen. Zit deze onder de 1000 dan wordt de luchtkwaliteit als goed beschouwd. Maar zodra hij hierboven komt dan gaat het al snel de verkeerde kant op. Deze co2 meter heeft verder een mooi design die je makkelijk kan aflezen. Dit is dan ook de reden voor veel kopers om deze aan te schaffen. 

Om goede metingen te doen wil je hem natuurlijk lange tijd aanhebben. Maar hij kan niet heel veel langer mee dan zo’n 24 uur. Het is dus goed om hem constant aan de stroom te hebben. Dit is dan ook een minpunt wanneer we kijken naar deze co2 meter van Solhouse in vergelijking met een aantal zuinigere meters die op de markt zijn. Hij meet wel ontzettend accuraat en daarom nemen veel gebruikers dit voor lief. 

#2 Rovary RV2000P co2 meter 

Eén van de best beoordeelde co2 meters op de markt is toch wel de Rovary RV2000P Co2 meter. Gebruikers beoordelen deze als zeer goed en accuraat. Zo komen de cijfers overeen met professionele meter die meer geld kosten. Want voor nog geen 90,- euro haal je deze co2 meter al in huis. Hij heeft verschillende makkelijk te bedienen functies. Deze kan je allemaal teruglezen in het meegestuurde e-book van Rovary. Daarnaast kan je hem opladne en is hij ontzettend draagbaar waardoor je hem gemakkelijk overal kan neerzetten om de luchtkwaliteit te meten. Er zit ook een alarm op deze meter. Worden de vochtgehaltes te hoog, dan gaat die af om je te waarschuwen. 

Nauwkeurige metingen zijn belangrijk, maar hoe doet de co2 meter van Rovary dit nu eigenlijk? Door gebruikt te maken van een dubbel kanaals NDIR sensor worden waarnemingen nu nog nauwkeuriger. Dat is een voordeel van het gebruik van deze Rovary co2 meter. Ook is deze co2 meter bekeken door professionals en heeft hij een CE certificaat, maar is hij ook ISO gekeurd. Dit betekent dat je een product haalt dat voldoet aan alle richtlijnen en eisen. De co2 waarschuwingen of het alarm kan je zelf instellen bij deze co2 meter. 

Met een goede co2 meter zoals deze, zie je toe op een beter luchtkwaliteit in huis. Dit is weer goed voor de gezondheid. Niet alleen de gezondheid van jezelf, maar ook die van je kinderen speelt natuurlijk een rol. Een aantal symptomen die je kan hebben wanneer de luchtkwaliteit in huis niet goed is: duizeligheid, misselijkheid, hoofpijn, droge ogen of concentratieproblemen. Zo zie je maar hoe belangrijk het is om je woning goed te ventileren. 

Er zit ook een datalog functie in van 7 dagen. Zo kan je goed en overzichtelijk zien hoe de luchtkwaliteit is verbeterd, maar ook wanneer hij een nulpunt had bereikt. Helaas is ook bij dit apparaat de batterijduur niet erg goed. Hij gaat met een volle batterij slechts 12 uur mee. 

#3 Nomestic co2 meter 

Soms wil je gewoon niet zo’n groot apparaat in huis dat de luchtkwaliteit moet gaan meten. Veel co2 meters zijn lelijk en groot, en vooral erg opvallend. Deze Nomestic co2 meter is niets van dat. Hij is compact en klein en je zou bijna vergeten dat je hem in uis hebt gehaald. De reden dat we voor deze co2 meter hebben gekozen op de derde plek is zeker niet het design. Hij wordt door gebruikers erg goed beoordeeld en daarnaast heft hij een zelf kalibrerende NDIR sensor. Dit hebben veel andere meters niet, die moet je zelf via de instellingen kalibreren. Doordat deze co2 meter dit wel heeft zijn de metingen vrijwel altijd accuraat en juist. 

Aan de hand van kleuren geeft deze co2 meter aan of de luchtkwaliteit nog in orde is. Daarnaast geeft hij ook percentages aan en de temperatuur in je woning of de ruimte waar je wil gaan meten. Maar na verloop van tijd kijk je niet meer dagelijks naar het vochtgehalte in huis. Bij deze co2 meter kan je op de hoogte gehouden worden, dit doet hij door een alarm af te geven wanneer er verhoogde metingen worden gedaan. Zo weet je altijd wanneer je het beste kan gaan luchten. 

Net als bij andere co2 meters heeft ook deze geen lange batterijduur, zo kan hij tot 24 uur meegaan zonder dat je hem laadt. Hierdoor kunnen ook de metingen slechter worden. Dit zie je terug wanneer je gaat lezen tussen de gebruikers reviews. Vaak gaan ze over de onnauwkeurige metingen. Deze worden dus vooral gedaan wanneer de batterijduur achteruitgaat. 

Nu heb je van Nomestic ook een co2 meter met een app. Maar helaas is die momenteel niet verkrijgbaar. Wil je toch een co2 meter waarbij je ook de luchtkwaliteit via een app kan monitoren? Dan is de volgende in de lijst misschien wel iets voor jou. 

#4 Agunto AGU-AQ1 co2 meter 

Een slimme co2 meter. Dat was er één die we nog een beetje misten in deze lijst. Voor een slimme co2 meter betaal je natuurlijk wel iet smeer dan voor een gewone co2 meter. Want je kan deze ook met je app bedienen en bekijken wat de luchtkwaliteit is. Hierdoor kan ontzettend lang metingen doen en opslaan op jouw telefoon. Zo weet je dus precies wanneer de metingen hoog uitslaan en in welke periodes ze lager zijn. Op deze manier kan je nog beter leren te ventileren ook zonder steeds op de Agunto AGU-AQ1 co2 meter te kijken. 

Een andere reden waarom veel gebruikers kiezen voor deze co2 meter is omdat hij een duidelijke visuele indicatie geeft van de luchtkwaliteit. Dit doet hij door gebruik te maken van smileys in verschillende kleuren. Een boos gezichtje in het rood is natuurlijk niet goed, terwijl een groen lachend gezichtje uitstekend is. 

Waar wij ook erg fan van zijn is wanneer een co2 meter aangeeft wat je precies moet doen op het moment dat je een te hoge luchtvochtigheid meet. Deze co2 meter doet het allemaal. Zo geeft hij je een passend advies op maat. Dit kan bijvoorbeeld zijn om een luchtbevochtiger te gebruiken om misschien juist om te gaan ventileren in je woning. Dit kan je allemaal aflezen op het scherm of op je telefoon. 

Doordat hij met wifi kan verbinden wordt er ook gekeken naar de luchtkwaliteit die buiten wordt gemeten. Wanneer de luchtkwaliteit buiten beter is kan deze ook in huis stukken beter krijgen. Helaas is niet iedereen te spreken over de co2 meter. Zo heb je een aantal gebruikers die vooral de prijs erg vinden tegenvallen. Dit is de duurste co2 meter uit de lijst. Ook werkt de app niet op alle smartphones naar behoren. 

#5 Aranet 4 co2 meter 

Dit is een co2 meter die als beste wordt beoordeeld, maar toch hebben wij hem niet op de eerste plaats staan in deze lijst. Dit heeft vooral te maken met de prijs, want de co2 meter zelf is erg goed. Wat misschien wel het grootste voordeel is, is de simpelheid van de co2 meter. De Aranet 4 co2 meter geeft gewoon aan wat jij nodig hebt, zo kleurt hij rood, groen of geel. Hij geeft de hoeveelheid ppm aan die in de lucht hangt, en daarbij het percentage aan vocht. Maar ook de temperatuur. Dit zijn precies die dingen die je moet weten. 

Een ander voordeel aan deze co2 meter is ten opzichte van alle andere co2 meters in deze lijst. Je hoeft hem maar 1x in de twee jaar op te laden met twee batterijen. Dat is niet te geloven als je kijkt naar de hoeveelheid die andere co2 meters gebruiken aan stroom. Bij de meeste co2 meters moet je iedere dag opnieuw laden en gaat de batterij maar kort mee. 

Deze co2 meter heeft nog een voordeel en dat is het gebruik van een app. Met de app heb je meer overzicht over de gemeten gehaltes. Zo kan je bijvoorbeeld iedere dag een nieuwe meting opvragen. Wanneer je dit dagelijks doet krijg je een mooi overzicht van wanneer je op het randje zat qua gehalte vocht in huis en wanneer het aangenaam was in je woning. Bij een overschrijding, kan je ook een alarm instellen op deze co2 meter. 

Al met al is dit misschien wel de beste co2 meter, maar je betaald ook drie keer zo veel als andere co2 meters in deze lijst. Daarom staat hij bij ons op plek vijf, maar krijgt hij wel een vermelding in onze lijst. Deze is dan ook zeker het aanschaffen waard vinden wij. 

Conclusie 

Wij zijn tot de conclusie gekomen dat er toch nog behoorlijk wat verschil zit tussen de verschillende co2 meters. Zo hebben wij alleen in onze lijst al een variëteit aan co2 meters. Wij denken dat iemand die een co2 meter in huis wil hebben, maar geen verstand heeft van metingen het beste voor een simpel apparaat kan kiezen. Zo hou je het beste overzicht. Het is natuurlijk erg leuk om de luchtkwaliteit via een app op je telefoon waar te nemen. Maar uiteindelijk doe je dat waarschijnlijk maar enkele keren. 

Ga dus voor een simpel model waar je snel kan aflezen of de luchtkwaliteit in huis goed is of dat er verbetering mogelijk is.  

Veelgestelde vragen 

Waarom moet ik een co2 meter in huis hebben?

Te weinig ventilatie in huis kan zorgen voor schimmels in je woning. De co2 wordt gemeten om te voorkomen dat je ziek wordt of gezondheidsproblemen gaat ervaren. Hoofdpijn is een veel voorkomende klacht bij een te hoog gehalte aan co2 in je woning. 

Hoe werkt een co2 meter?

Een co2 meter werkt met een sensor, deze sensor kan het gehalte co2 in de lucht meten. De meeste co2 meters werken met een infrarood sensor om de ppm te meten in de lucht. Zonder al te technisch te worden is dit hoe een sensor in huis werkt. Het is belangrijk om hem dus op een goede plek op te hangen of neer te zetten. Denk aan een eettafel in plaats van naast een afzuigkap.

 
Wanneer is mijn co2-concentratie veilig in huis?

Bij het meten van co2 in een woning of in een ruimte wordt ppm gebruikt. Dit betekent parts per million, in het Nederlands zou je zeggen: ‘’deeltjes per millioen.’’ Wanneer er minder dan 1000 ppm wordt gemeten dan zit je binnen de veilig marges. Zodra je 1000 – 1500 ppm meet dan heb je een verslechterde ventilatie, alles boven de 1500 is ronduit te veel en is slecht voor je gezondheid. 

Is een co2 meter nauwkeurig?

Een goede co2 meter is erg nauwkeurig. Het is natuurlijk niet zo dat iedere co2 meter even nauwkeurig is, en daarom hebben wij in dit artikel alleen de beste co2 meters op een rij gezet. Daarnaast hangt de nauwkeurigheid van een co2 ook samen met het kalibreren. Wanneer jij al lange tijd de co2 meter niet gekalibreerd hebt kan het zijn dat hij steeds onnauwkeuriger wordt.  

 
Moet ik een co2 meter kalibreren?

Ja, het is slim om regelmatig je co2 meter te kalibreren. Dit om ervoor te zorgen dat hij zijn nauwkeurigheid behoud. In de meeste gevallen kan je via je de instellingen de co2 meter kalibreren en hoef je hier verder niet veel zelf voor te doen. In de handleiding staat vaak een uitgebreide uitleg die je kan raadplegen voor het kalibreren van je co2 meter.  

Vorige blog

Wie zijn de Nederlandse Dragons?

Volgende blog

Zo verleng je een UTP kabel