empty black rolling chairs at cubicles

Hoe je de kwaliteit van je personeelstevredenheid hoog kan houden

De gezondheid van werknemers wordt steeds meer onder de loep genomen. Het voorkomen van gezondheidsproblemen speelt een belangrijke rol in het behouden van een goede productiviteit en werknemerstevredenheid. 

Bedrijven hechten daarom steeds meer waarde aan het creëren van een goede werkomgeving waarin werknemers zich goed voelen. Vandaag vertelt het bedrijf Vital Solutions meer over het belang van een periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek (PAGO) en hoe dit de gezondheid en productiviteit van werknemers kan verhogen. 

De belangrijke link tussen gezondheid en tevredenheid 

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat werknemers die zich fysiek en mentaal gezond voelen, meer plezier hebben in hun werk. Door een periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek uit te voeren kan een bedrijf er achter komen hoe het ervoor staat met de mentale en fysieke gezondheid van de medewerkers en hier vroegtijdig op ingrijpen. 

Het woord periodiek geeft aan dat dit niet een eenmalig onderzoek is, maar dat het een terugkerend moment is waarop de gezondheid van de medewerkers wordt getoetst. 

Voordelen van periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek

  1. Vroegtijdige opsporing van gezondheidsproblemen: Door regelmatige controles kunnen potentiële gezondheidsrisico’s worden opgespoord en vroegtijdig worden behandeld. 
  1. Hogere productiviteit: Verschillende onderzoeken tonen aan dat een goede fysieke en mentale gezondheid leidt tot betere prestaties van werknemers. 
  1. Meer tevredenheid: Zodra medewerkers zien dat hun werkgever geeft om hun gezondheid zal dit automatisch leiden tot meer tevredenheid vanuit werknemers. Dit zal de loyaliteit en ook meer productiviteit. 
  1. Kostenbesparing: Door vroegtijdig gezondheidsproblemen op te sporen kunnen kosten door ziekteverzuim en gezondheidsproblemen aanzienlijk verminderd worden. 

Is een PAGO onderzoek verplicht? 

Volgens artikel 18 in de Arbowet moet een werkgever zijn werknemers een periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek aanbieden. Sommige bedrijven zien een PAGO als een kostenpost, terwijl dit eigenlijk gezien moet worden als een investeringsmogelijkheid. 

Bij beroepen die fysiek erg zwaar zijn liggen blessures, overbelasting en andere risico’s altijd op de loer. Maar ook in beroepen waar minder fysiek zwaar werk wordt geleverd zijn er risico’s voor de gezondheid. Door een periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek uit te voeren kan een bedrijf ziekteverzuim voorkomen en al snel veel geld besparen. 

Het uitvoeren van een PAGO onderzoek vraagt om een goede planning en een zorgvuldige uitvoering. Vital Solutions biedt op maat gemaakte gezondheidsplannen die speciaal zijn afgestemd op de specifieke behoeften van de medewerkers.

Zo wordt zowel de mentale als de fysieke gezondheid van medewerkers getest. Na het onderzoek worden er adviezen gegeven die medewerkers enthousiast maken om aan de slag te gaan om hun gezondheid te verbeteren. 

Conclusie

Investeren in de gezondheid van medewerkers is van onschatbare waarde voor werkgevers. De investering voor een PAGO verdient zich terug in meer tevredenheid, hogere productiviteit en op de lange termijn minder ziekteverzuim. Daarnaast zullen werknemers het erg waarderen dat er aandacht wordt besteed aan hun gezondheid, wat weer meer loyaliteit zal opleveren.

Vorige blog

Hoe ondertiteling van video’s de toegankelijkheid verbetert

Volgende blog

Live dealer technologie: breng de casinovloer naar uw scherm