green and white tractor on green grass field during daytime

3 tips om te groeien in de agrarische sector 

De agrarische sector speelt een belangrijke rol in de welvaart van ons land. Door de jaren heen is er echter veel veranderd. Noodzakelijk om onze toekomst veilig te stellen en duurzamer te gaan werken. Helaas zien we ook dat er een nijpend personeelstekort is in de agrarische sector. Hierdoor is het lastig om de juiste mensen te vinden en je bedrijf goed te runnen. Als beginnend ondernemer in de agrarische sector is het niet gemakkelijk. Er komt veel op je af. Niet alleen moet je een geheel nieuw bedrijf opstarten, maar er zijn ook nog eens veel regels om rekening mee te houden. Het allerbelangrijkste is misschien toch wel de vraag: hoe groei je in een sector die zo veelomvattend is? In dit artikel geven we drie tips om je hierbij te helpen. 

1. Bouw aan een sterk team 

Het is vrijwel onmogelijk om een agrarisch bedrijf alleen te runnen. Daarom is het belangrijk om een sterk team op te bouwen. Een team dat jou niet alleen kan bijstaan, maar er ook voor kan zorgen dat je als ondernemer doorontwikkelt. Het is slim om hierbij een recruitment agency in te schakelen. Zij beschikken niet alleen over een fijne database met de juiste mensen, maar kunnen je ook nog eens helpen bij de wervings- en selectieprocedure. Zeker in het begin is het belangrijk om deskundigen in te schakelen. Mensen die al jaren in het vak actief zijn en weten waar ze over praten. Nieuwe krachten kunnen wonderen doen voor jouw bedrijf. 

Wist je dat dit ook van pas kan komen als je bedrijf al wat ouder is? Zeker wanneer je al langere tijd op dezelfde manier werkt, kan het lastig zijn om verandering door te voeren. Als je ergens te dicht op staat, zie je soms niet meer waar het fout gaat. Nieuw personeel kan weer licht schijnen op de punten waar verbetering mogelijk is. Je kunt ook vacatures uitzetten voor zogenaamde interim opdrachten. Hiermee haal je externe deskundigen in huis die tijdelijk helpen om het bedrijf te verbeteren of helpen bij een specifieke klus. Je hoeft ze niet in vaste dienst te helpen, maar ze kunnen wel op korte termijn een groot verschil maken binnen jouw bedrijf. 

2. Blijf werken aan je persoonlijke ontwikkeling 

Het is niet alleen belangrijk om een sterk team op te bouwen, maar ook om een goede leider te zijn. Dat is niet altijd even gemakkelijk. Zeker niet als je nog geen ervaring hebt met een leidinggevende functie. Maar hoe goed een team ook mag zijn, je hebt altijd iemand nodig die dit team kan aansturen. Daarom is het ook belangrijk om aan je persoonlijke ontwikkeling te werken. Bijvoorbeeld door het volgen van cursussen. Zo haal je het beste uit jezelf én het bedrijf. 

3. Regel een arbeidsongeschiktheidsverzekering 

Als je pas net in de opstartfase van jouw bedrijf zit, is arbeidsongeschikt raken misschien wel je grootste angst. Je kunt het niet veroorloven dat je inkomen wegvalt. Zeker binnen de agrarische sector bestaat de kans op werkongevallen. Daarom is het belangrijk om je hier goed voor in te dekken en een aparte arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Zo ben je op alle situaties voorbereid. 

Vorige blog

De invloed van persoonlijke passies op carrièrekeuzes

Volgende blog

HDMI vs. DisplayPort vs. Thunderbolt: Wat te kiezen?